Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Ontdek Xàtiva, een stad vol cultuur en historie

Het eerste wat je opvalt als je aan komt rijden is het prachtig gerenoveerde kasteel boven op de heuvel dat waakt over de stadOp nog geen uur rijden ten zuiden van Valencia ligt het schilderachtige Xàtiva, een stadje dat bekend staat als de geboorteplaats van de Spaanse schilder Josep de Ribera en de twee pausen Calixtus III en Alexandrus VI van het adellijke Borja geslacht. In de twaalfde eeuw werd hier de eerste papierfabriek van Europa gebouwd, en ook de uitvinder van de vulpen, Fransisco de Paula Martí, groeide op in de plaats die vroeger een van de belangrijkste van het Koninkrijk van Valencia was.

Het eerste wat je opvalt als je aan komt rijden is het prachtig gerenoveerde kasteel boven op de heuvel dat waakt over de stad. In de vijftiende eeuw diende het als een vooraanstaande gevangenis van het Koninkrijk Aragón. Op dit moment is het Valenciaans erfgoed dat wordt beheerd door de stad Xàtiva. Er rijdt een paar keer per dag een toeristisch treintje richting deze Middeleeuwse burcht, maar het is natuurlijk veel leuker wanneer je zelf op het gemak naar boven wandelt.

Arnadi is een typisch nagerecht van Xàtiva op basis van pompoen, kaneel en citroen dat gedecoreerd wordt met amandelenDe vesting ligt in een prachtige omgeving met wijngaarden, sinaasappelbomen en cipressen, en de uitzichten die je onderweg hebt op het landschap en het onderliggende stadje zijn eenvoudigweg geweldig.

Aan de voet van het kasteel vind je bar La Terrassa Sant Josep. Hier geniet je na het bezichtigen van het kasteel van enkele tapas of een Arroz al Horno, een schotel van in de oven bereide rijst met verschillende soorten vlees en worst.

Nog een bekend restaurant in het stadje is Casa la Abuela aan de Calle Reina waar je kunt proeven van traditionele gerechten en zoetigheden zoals de Arnadi, een nagerecht op basis van pompoen, kaneel en citroen dat gedecoreerd wordt met amandelen.

Heb je de smaak hierna te pakken, ga dan naar Pastelería Dulces Campos aan de Alameda de Jaume I nr 36, waar ze al meer dan 100 jaar de lekkerste zoetigheden van de streek verkopen.

Toen de Bourbons in 1707 tijdens de Spaanse successieoorlog in Almansa de aanhangers van aarsthertog Karel III van Oostenrijk hadden verslagen zouden ze de Spaanse troon bestijgen. Vanaf dat moment raakte Xàtiva in verval. Koning Philip V van Spanje gooide alle bewoners hun huis uit en gaf de opdracht om de stad in brand te steken. Ook de naam werd veranderd in San Felipe. De mensen hebben deze actie van de koning nooit kunnen vergeten en vergeven. Daarom is zijn levensgrote portret in het stadsmuseum ondersteboven te bewonderen.

De mooie gevel van la Botica central de voormalige apotheek van het stadjeNaast het Museo Municipal, het Hospital Real en de gotische fontein op de Plaça de la Trinidad zijn er nog veel meer monumenten te bezichtigen.

Het best ga je even naar het toeristenbureau aan de Alameda Jaume I nummer 50. Hier kunnen ze je vertellen welke routes door de stad je het best kunt bewandelen, zodat je niets hoeft te missen van al het moois dat er te zien is.

Wanneer je door de gezellige oude wijken met smalle straatjes en pleintjes slentert waan je je echt in het authentieke Spanje! De oude stad werd uitgeroepen tot Historisch Artistiek erfgoed in 1982.

Reacties

 • admin
  admin vrijdag, 17 juni 2016

  ik studeer spaans bij Fuentes in Rotterdam.
  En een compliment over deze website over Spanje . Het is erg gevarieerd
  en mijn interesse ligt bij Valencia.
  groetjes van Carla Madlener

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016