Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Op bezoek bij Masía El Altet, producent van een van de beste olijfoliën ter wereld

De schitterende zeventiende eeuwse Masia el Altet ligt in het achterland van AlicanteVanaf het moment dat we in Spanje wonen proberen we allerlei streekproducten uit. Een goede fles wijn, verschillende soorten kaas, potten honing van de imker of een op ambachtelijke wijze gedroogde ham, alles wordt door ons persoonlijk geproefd.

Zo viel ik tijdens het winkelen als een blok voor een mooie donkere fles met een extra virgen olijfolie van Masia el Altet, die versierd was met een gouden label en manchet. Bij nader inzien bleek het ook een gouden aankoop, want de olie is al verschillende jaren tot beste van de wereld bekroond!

De inhoud had een kruidige, en heerlijk verfijnde smaak, en daarmee werd ook mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik verzamelde allerlei informatie op internet en kwam via via in contact met de producent. Hij vertelde me over hun Masia in het achterland van Alicante die al sinds de zeventiende eeuw in handen van de familie is.

De olijfgaarden van Masia el Altet liggen op meer dan achthonderd meter hoogte in een kleine vallei die omringd wordt door twee natuurparkenDe olijfgaarden liggen op meer dan achthonderd meter hoogte in een kleine vallei, die wordt omringd door de natuurparken Font Roja en Sierra de Mariola, en enkele hoge bergen. Deze omgeving zorgt voor een microklimaat waarin olijven met uitzonderlijke eigenschappen worden gevormd.

Jorge nodigt ons uit om Masia El Altet en de olijfgaarden waar dit unieke product tot stand komt van dichtbij te bekijken, en om te proeven van de verschillende oliën waarmee men al sinds de eerste productie prijs na prijs binnenhaalt.

Jarenlang werden er op de gronden verschillende producten verbouwd, maar pas in 1995 besluit men om volledig over te schakelen naar het cultiveren van olijven van de rassen Picual, Arbequina, Changlot Real, Genovesa, Blanqueta en Alfafarenca.

De eerste extra virgen olie wordt in 2005 verkocht, waarna een team van proevers de familie nadrukkelijk adviseert de olie vanwege zijn voortreffelijke kwaliteit in eigen beheer op de markt te brengen. Het lijkt bijna ongelofelijk dat het team van Masia El Altet in zo'n korte periode een prestatie van wereldformaat heeft neergezet!

Jorge vertelt ons alles over zijn extra vergine olijfolie die al sinds de eerste productie prijs na prijs binnenhaaltOp het moment dat we aankomen bij het landhuis is men druk in de weer met het snoeien van de bomen. Het inkorten en uitdunnen van de takken blijkt naast het belang voor de lichtinval en de opbrengst van de olijven, ook heel belangrijk voor de oogst. Dan wordt er een soort omgekeerde paraplu rond de boom geklemd waar de rijpe vruchten na het schudden van de stam in opgevangen worden. Alles wat ernaast valt is niet geschikt voor het maken van de olijfolie.

Gedurende zeven dagen worden de olijven in drie verschillende stadia van rijping geplukt. Het team van proevers bepaalt uiteindelijk in welke verhouding de pas geperste extra virgen olie in de flessen komt.

Naast het klimaat is ook water essentieel voor de vorming en kwaliteit van de vrucht. Aan de stand van het blad kan men de conditie van de boom herkennen, en beslist men de hoeveelheid vocht die de boom nodig heeft. Om ze op elk moment van zuiver water te kunnen voorzien heeft de Masia een eigen bron die ontspringt in de bergen.

We worden gevraagd vanuit de fles een klein straaltje van de olijfolie in onze mond te laten lopen, want zo komt de smaak het best tot z'n rechtDe bijzondere smaak van het fruit wordt grotendeels bepaald door de grote aantallen aromatische- en geneeskrachtige planten en kruiden die in de gaarden groeien.

Als afsluiter neemt gastheer Jorge ons mee naar de “Holy Grail” van Masia El Altet. De verschillende oliën worden met aanvullende uitleg aan ons getoond, waarna het tijd wordt om te proeven.

Dit is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, want in plaats van een stukje brood in de betreffende olie te dopen, worden we gevraagd vanuit de fles een klein straaltje van de olie in onze mond te laten lopen. Zo komt de smaak namelijk het best tot z'n recht. Na wat hilariteit lukt het ons toch aardig en genieten we van de mix van bijzondere eigenschappen die aan onze smaakpapillen voorbijgaan.

De extra virgen olijfolie van Masia El Altet wordt gebruikt door topchefs over de hele wereld, en op tafel gezet in een groot aantal sterrenrestaurants in Nederland. De grootste afname vindt plaats vanuit Japan, terwijl er naar Nederland zo'n tweeduizend flessen worden geëxporteerd.

De extra vergine olijfolie van Masia El Altet wordt gebruikt door topchefs over de hele wereld, en op tafel gezet in een groot aantal sterrenrestaurantsBen je ook benieuwd naar de bijzondere smaak van de extra virgen olijfolie van Masia El Altet? Je kunt hem hier in Spanje oa. kopen in El Cort Inglés en in een specialiteitenwinkel op het vliegveld van Alicante.

In Nederland is de olie te koop via importeur Maison Verte in Hoofddorp, en op de volgende locaties: Restaurant de Lindehof in Nuenen, Restaurant La Trinité in Sluis, Restaurant 't Havenmantsje in Harlingen, Restaurant de Roast Room in Amsterdam, Restaurant John Dory in Amsterdam en Jackie O café fashion and shoes in Noordwijk.

Reacties

  • admin
    admin zondag, 21 februari 2016

    Leuk Ans!! Zal em proberen te vinden in Antwerpen! Groeten!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016