Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Over Spaanse zomers en verkoelende drankjes

Een lekker verkoelende Granita van meloen met rumTijdens het zomerseizoen krijgen we geen genoeg van lekkere verfrissende drankjes. En ook met fruit zijn heerlijke cocktails te bereiden.

De Sandía is op het moment niet uit de Spaanse supermarkt weg te denken. De enorme ronde zomervrucht bevat meer dan 90 procent water en heeft een dikke groene schil. Het sappige oranje-roze vruchtvlees is mits goed gekoeld, verrukkelijk zoet, en wordt meestal gegeten als tussendoortje of dessert. Het is rijk aan vitamine A,B en C, en een prima anti-oxidant. Al met al dus ook nog eens super gezond. Daarnaast bevat het bijna geen calorieën, zodat je er zoveel van kunt eten als je lust.

De watermeloen komt oorspronkelijk uit Afrika, waar je hem in het wild nog kunt vinden in de woestijn. Hij is dan wel een stuk kleiner, en heeft een ietwat bittere smaak. Tijdens periodes van extreme droogte, wanneer er bijna geen drinkwater meer beschikbaar is, wordt de vrucht door de nomaden en hun dieren gebruikt als bron van vocht. De wortels van de plant liggen heel dicht aan de oppervlakte, en hebben zich zo goed aangepast aan het buitengewone klimaat, dat ze regenwater en ochtenddauw in een razend tempo kunnen absorberen.

Na de ontdekking van Amerika brachten de Europese kolonisten de meloen in de nieuwe wereld op de markt. En zo breidde de vrucht zich langzaamaan uit over het hele continent. In China is hij nog steeds razend populair. Het is in dit land dan ook helemaal niet vreemd om hem cadeau te geven wanneer je bij iemand op visite gaat. Hier in Spanje werd de vrucht door de Moren geïntroduceerd. De naam Sandia verwijst dan ook naar het Arabische sindiyah. De regio Murcia is naast Almeria de grootste producent van deze dorstlessende vrucht. De heerlijk zoete Sandía meloen bestaat voor meer dan 90 procent uit water

Omdat deze meloen bijna helemaal uit water bestaat is het moeilijk om hem als basis voor schepijs te gebruiken. Maar niet getreurd, je kunt er wel een hele lekkere en verkoelende Granita van maken. De bereiding is super eenvoudig en je hebt in een uur of vijf een fruitig recept met een alcoholisch tintje.

Wat heb je nodig voor je drankje, en hoe maak je het klaar:

3 kopjes pulp van de watermeloen zonder pitjes, 3 eetlepels grenadine en 2 eetlepels goede rum. (Je kunt natuurlijk altijd nog wat meer drank toevoegen, wanneer je de Granita niet sterk genoeg vindt).

Snij het vruchtvlees van een kwart meloen in kleine stukjes en verwijder de zwarte pitjes. Doe dit tezamen met 2 kopjes water, 3 eetlepels grenadine en 2 eetlepels rum eventjes in de blender. Giet dit mengsel op een lage bakplaat en laat zo'n anderhalf uur invriezen. Neem uit de vriezer en schraap er langzaam met een vork overheen zodat ijskristallen ontstaan. Zet daarna weer terug in de vriezer. Herhaal dit proces in totaal driemaal. Daarna schep je de Granita in lage glazen en serveert dit met een paar blaadjes verse munt. ¡Salud!

Getagged in: Dranken Recepten Weetjes

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016