Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Pollo al Chilindrón, een overheerlijke stoofpot uit de regio Aragon

Pollo al Chilindrón een heerlijke stoofpot uit de regio Aragon die typisch is voor het najaarGoedemorgen, wat boffen we toch hier in Spanje. Want na de enorme hoosbuien die we hier de afgelopen week hebben gehad schijnt nu weer lekker de zon. Alsof er niets is gebeurd. 's Nachts koelt het wel al flink af, maar daar hebben we niet echt last van. We kruipen gewoon wat dieper weg onder onze deken!

Ik heb vandaag een heerlijk recept uit de regio Aragon dat typisch is voor deze tijd van het jaar. Na alle maaltijdsalades die we de afgelopen maanden gegeten hebben, gaat deze stoofpot met kip er zeker in. De basis van de Pollo al Chilindrón is de saus die gemaakt wordt met ui, knoflook, tomaten, paprika en blokjes gedroogde Iberische ham. Dit vlees geeft tijdens het stoven zijn unieke smaak af aan de saus.

Onze oude buurvrouw, die we liefkozend altijd onze Abuela Francisca noemen, gaf me de tip om de paprika's onder de hete grill van de oven te garen in plaats van in de pan. Zo krijgt de groente namelijk een veel intensere smaak. De paprika's zien dan wel helemaal zwart. Maar eenmaal uit de oven rol je ze in de aluminiumfolie zodat de huid makkelijk loslaat. Pas nadat je ze gepeld hebt wordt de paprika, die nu een heerlijke zoete smaak heeft, in reepjes gesneden en toegevoegd aan de stoofpot.

Wat heb je nodig: 1 schoongemaakte kip, 3 middelgrote uien, 2 rode paprika's, 2 groene paprika's, 2 laurierblaadjes, 6 tenen fijngesneden look, 1 kg verse tomaten, 200 gram gedroogde Spaanse ham, 1 klein glas witte wijn, een half kopje water, een flinke scheut olijfolie en peper en zout naar smaak.

Wanneer je de paprika's in de oven gaart krijgen ze een veel intensere smaakZo bereid je deze heerlijke stoofpot: Begin met het garen van de paprika zoals hierboven beschreven, en blancheer en ontvel ondertussen de tomaten. Snij de kip in stukken en bak dit in een braadpan. Als alles goed bruin is leg je ze in een hoge pan zodat de kip straks lekker in het tomatenvocht kan stoven.

In de overtollige olie van de kip bak je de knoflook, de ui en de ham even aan. Doe daarna ook de reepjes groene en rode paprika erbij. Meng nu alle ingrediënten met de kip in de pan. Maak de geblancheerde tomaten fijn en voeg de pulp toe aan de kip tezamen met een paar blaadjes laurier. Dan giet je er de wijn en een half kopje water bij.

Laat dit heerlijke mengsel zo'n veertig tot vijftig minuten rustig pruttelen totdat de kip door en door gaar is en de saus alle smaken in zich heeft opgenomen. Voeg als laatste nog een beetje peper en eventueel wat zout toe. Misschien vind je de stoofpot door de toegevoegde ham al zout genoeg...dus eerst even proeven!

Vroeger werd de stoofpot geserveerd met brood zodat je de saus tot het laatste restje van je bord kon halen. Maar het smaakt natuurlijk net zo lekker met rijst, een paar aardappelen die je het laatste kwartier laat meekoken in de saus...en niet echt Spaans maar wel erg lekker..krokante frietjes. ¡que aproveche! Geniet ervan...

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016