Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Ribes-Oli, van Spaanse klassieker naar een moderne biologische Olijfolie

La Masía la Casa Blanca, de olijfmolen van Ribes-OliIn het oude Spanje was men al op de hoogte van de culinaire geneugten van olijfolie. En ook in het Spanje van nu weten ze wel raad met dit goudgele natuurproduct.

Wij bezochten de olijfgaarden van José Ribes in de Comunidad Valenciana. Al vroeg in de ochtend arriveren we bij la Masía la Casa Blanca aan de CV 710 tussen Gorga en Benilloba. We worden hartelijk begroet door José Ribes en we gaan vandaag met hem op pad om getuige te zijn van de oogst van zijn olijven.

We bevinden ons direct in het achterland van de Costa Blanca aan de oostkust van Spanje. De verharde weg gaat over in een hobbelig stenig pad dat tussen imposante, oude olijfbomen door naar boven slingert. "Deze olijfgaard is de mooiste die we bij Ribes Oli hebben en hij levert ook de beste olijfolie voor onze merk Troncal. Olijfbomen staan graag tegen heuvels in de bergen met vrij uitzicht op het landschap. De heuvels zorgen voor een stenige ondergrond en een directe afvoer van het regenwater. Verder zorgt het open landschap voor een frisse wind die een verkoelend effect geeft, en tevens het ontstaan van schimmels voorkomt."De olijfgaarden van Ribes-Oli in de Comunidad Valenciana

Beneden ons horen we groepjes plukkers aan het werk. José: "De hellingen zijn niet zo steil maar op sommige stukken moeten we alles met de hand plukken. Mijn mensen werken in vaste groepen van drie of vier personen en velen werken al jarenlang voor me. Ze werken snel en zorgvuldig en weten wat ik wil." En wat José wil, is heel simpel: gezonde, schone en onbeschadigde olijven. Een onbeschadigde olijf gaat niet oxideren en verzuren. Daardoor blijft de smaak heel fris.

Het is fascinerend om te zien hoe de plukkers op elkaar ingespeeld zijn. De mannen spreiden zorgvuldig grote, groene netten uit onder de boom. Dan beklimmen de mannen de ladders met hun typische toelopende vorm. Vervolgens worden de olijven met een grove, plastic kam van de takken getrokken.

José: "De olijven worden binnen 12 uur gecentrifugeerd in een continu proces. Hierdoor wordt de oxidatie tegengegaan. Veel mensen denken nog dat olijfolie uit olijven geperst wordt maar dat is bij ons al lang achterhaald. De olijfolie verwerking is tegenwoordig ultra modern. Dat betekent centrifugeren in roestvrijstalen centrifuges en opvangen in roestvrijstalen tanks waarbij de vrije ruimte wordt afgevuld met stikstof voor maximaal behoud van smaak."

De olijfbomen in de vallei zijn van drie rassen: Arbequina, Fafarenca en Blanqueta. Voor de BeniQueis Olijfolie wordt veertig procent Arbequina gebruikt. José combineert bewust enkele olijfsoorten. "Door enkele olijfsoorten te mengen, krijg ik een betere olijfolie. Het bijvoegen van dertig procent Fafarenca, een soort die hier ook veel voorkomt,  geeft een nog betere smaakbalans."

De Arbequina olijfbomen zijn minimaal zeventig jaar oudFafarenca is een kleine, groene olijf die later in het seizoen verkleurt van groen naar zwart. Hij geeft een meer groene olie. In de smaak vind je tonen van vers gras terug en de nasmaak is een beetje peperig. Dat pepertje in de nasmaak duidt op een hoog gehalte aan vitamine E, een antioxidant. De Fafarenca geeft mijn olie net dat beetje meer pit. Verder verwerk ik een aandeel van dertig procent Blanqueta. Deze olijf heeft een hele lichte kleuren is erg productief.

Blanqueta olijfolie heeft een complexe aromatische smaak van fruit zoals banaan, groene amandel, tomaat en aromatische kruiden zoals venkel. De olijfolie BeniQueis en Troncal zijn Virgen Extra. Neem gewoon eens een stuk knisperend vers brood en een klein beetje zeezout met vervolgens een scheut BeniQueis of Troncal olijfolie erbij.

De Arbequina olijfbomen op de hellingen zijn minimaal zeventig jaar oud en staan kriskras door elkaar. Ze zijn allemaal geënt. José: "We kunnen op deze ondergrond geen nieuwe olijfbomen aanplanten. Daarom maken we gebruik van de wilde olijfbomen die hier groeien. Die hebben zich aangepast aan de moeilijke omstandigheden en kunnen zichzelf vermenigvuldigen." De jonge, wilde bomen worden geënt met takjes van de arbequina-olijf.

De olijfgaard in het dal rondom de Masía is heel anders. Deze is door José zelf in 1996 aangeplant. In het midden van de vallei is de structuur van de aarde totaal anders, minder stenig. Hier is enten niet nodig. De jonge bomen schieten hier vanzelf wortel. De oogst gaat in beide gevallen op dezelfde manier: veel met de hand. José: "Hier in het midden van de vallei kan ik ook machinaal oogsten. Machines oogsten door de bomen beheerst te schudden. Onder de boom komt een soort trechter die de olijven opvangt en op een transportband worden de bladeren er tussenuit geblazen en een handmatige sortering zorgt voor de beste kwaliteit."

We volgen de kratten naar de olijfpers. "Het allerbelangrijkste voor kwaliteitsolijfolie is tijd. Als olijven te lang liggen, gaan ze immers oxideren. We doen er alles aan om de olijven binnen 12 uur tot olie te hebben verwerkt." José Ribes: "We werken hier met een modern continu proces: aan de voorkant gaan de olijven erin, aan de achterkant komt de olie eruit."Ribes-Oli, een erkend en gecertificeerd, ecologische olijfolie

De olijven worden eerst gewassen. Vervolgens worden ze geplet tussen twee metalen walsen. De pulp die zo ontstaat wordt een minuut of tien geroerd om de olie makkelijker te laten vrijkomen. Dan gaat de pulp naar de eerste centrifuge, waar de vaste delen worden gescheiden van de vloeibare. Het vloeibare deel bestaat uit pure olie en water. In een tweede centrifuge worden water en olie gescheiden. Aan de ene kant van de centrifuge loopt het water eruit, aan de voorkant de pure, groengele en glanzende olie. Het hele proces neemt nog geen twee uur in beslag.

"We bottelen niet alle olie in één keer. De smaak van olijfolie heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. De Arbequina , Blanqueta en de Fafarenca doen dit in een verschillend tempo. Daarom bepalen we vlak voor het bottelen op basis van de smaak in welke verhouding we de olijfolie mengen zodat de olijfolie het hele jaar door een optimale smaak heeft."

Ribes Oli produceert Virgen Extra olijfolie onder de merknamen BeniQueis en Troncal. BeniQuies is een volledig biologisch geteelde olijfolie en volledig gecertificeerd. Ribes Oli is een erkend en gecertificeerd ecologische olijfolie. Ribes Oli, een familiebedrijf om bijzonder trots op te zijn.

In Nederland is de olijfolie verkrijgbaar via René en Francine van Bakel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast donderdag, 15 november 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016