Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

San Gregorio en het heilige brood van Torremanzanas

San Gregorio is de beschermheilige van Torremanzanas, een klein authentiek dorp in het groene achterland van BenidormWanneer je in Spanje woont krijg je vroeg of laat te maken met de tradities van de bevolking, je kunt er gewoonweg niet omheen, want echt iedereen viert mee.

In de maand mei breekt de periode aan waarin veel dorpen en steden hun patroonheilige vereren. Dit gebeurt ook in Torremanzanas, een klein authentiek dorp in het groene achterland van Benidorm.

Tot in de vorige eeuw was landbouw hier de grootste bron van inkomsten en tarwe het belangrijkste gewas. Zonder deze plant kwam er geen brood op de plank, en was er geen basis voor levensonderhoud. Toen er in 1658 een heuse sprinkhanenplaag ontstond was dat dus een regelrechte ramp.

De inwoners waren ten einde raad en vroegen advies aan San Gregorio Ostiense, een heilige van de katholieke kerk. Men besprenkelde de gronden met wijwater waarna de insecten verdwenen. Het wonder werd toegeschreven aan de hulp van San Gregorio. En daarom besloot men hem te benoemen tot de beschermheilige van het dorp.

Een oudere dame vertelt ons vol trots over de traditie van haar dorp TorremanzanasRond de sterfdag van de patroonheilige op 9 mei wordt de man groots geëerd. Als dank dat hij het dorp wist te verlossen van de plaag schenkt men hem behalve kleurige bossen bloemen ook mooie broden. Deze handgemaakte en met bloemen versierde Pa Beneits wegen stuk voor stuk zo'n zeven kilo.

Dat is een flinke beproeving voor de meisjes die via de smalle straten van het dorp de broden op het hoofd naar de kerk dienen te dragen. Daar wordt iedereen opgewacht door meneer pastoor, die de broden zegent en ze na een korte mis onder de bevolking verdeelt.

Tijdens ons bezoek aan het feest in Torremanzanas nodigt een oudere dame ons uit in haar huis en vertelt vol emotie en trots over deze traditie in haar dorp. Het met bloemen versierde brood heeft een ereplaats in de hal, en zal straks door haar kleindochter naar buiten worden gedragen.

De fijne doeken waarop het brood is geplaatst zijn allemaal met de hand geborduurd, en behoren vaak al meer dan een eeuw tot een en dezelfde familie. Het brood symboliseert de band die de gemeenschap heeft met het agrarische landschap.

Onder begeleiding van traditionele muziek worden de meisjes van huis opgehaald door hun mannelijke begeleidersZe herinnert zich nog goed dat ze in haar jeugd veelal thuis door haar moeder en oma werden bereid. Maar in de meeste gevallen komen ze tegenwoordig van de plaatselijke bakkerij.

Onder begeleiding van twee populaire oude melodieën worden de meisjes van huis opgehaald door hun mannelijke begeleiders en sluiten zich aan in de lange rij, waarna de wandeling door het dorp begint.

De feesten van San Gregorio worden in 2016 van 6 tot en met 9 mei gevierd. De processie met de broden kan je op zondag 8 bekijken vanaf 11 uur in de morgen. Als liefhebber van Spaanse volkstradities en cultuur mag je dit feest absoluut niet missen. Het is een geweldige belevenis.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016