Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Semana Santa, een van de belangrijkste religieuze feesten in Spanje

Semana Santa, het belangrijkste religieuze feest van SpanjeDe Paasweek of Semana Santa behoort tot de belangrijkste religieuze feesten die je als echte Spanjeliefhebber eigenlijk niet mag missen.

Duizenden mensen bezoeken de verschillende streken om er dagelijks de kleurrijke processies aan zich voorbij te zien trekken. Grote kerkelijke beeldengroepen worden op paso's rondgedragen, er zijn boetelingen met puntmutsen, je hoort tromgeroffel, en de geëmotioneerde toeschouwers laten hun tranen vaak de vrije loop. Het is een unieke viering die in iedere regio in Spanje weer op een andere manier wordt ingevuld. En een bijzondere ervaring die je zeker niet snel zult vergeten.

Elke broederschap, waarvan de eerste werd gesticht in 1520, begeleidt normaal twee beeldengroepen waaronder altijd de Mater Dolorosa, Onze Lieve Vrouw van Smarten, aanwezig is. Zij wordt gevolgd door de boetelingen met hun traditionele kappen, de capirotes. De stof die over het gezicht en borst van de boetedoener valt, dient om zijn gezicht te verbergen. Op deze manier is hij onherkenbaar voor het toegestroomde publiek, en kan hij zich na de Paasdagen nog gewoon op straat vertonen.

Deze gewoonte heeft zijn oorsprong in de tijd van de geloofsvervolging. Degenen die in de Middeleeuwen door de rechtbank van de Katholieke Kerk beschuldigd werden van ketterij moesten een soortgelijke kap dragen. Door middel van op de stof geschilderde figuren werd verwezen naar de misstap van de persoon, en de straf die daarop stond. De broederschappen uit Sevilla namen deze traditie tot schuldbekentenis aan in de zeventiende eeuw. En daarna verspreidde het gebruik zich razendsnel naar andere steden in het land.

Wanneer je de diepgewortelde Spaanse cultuur en tradities van dichtbij wilt beleven is de Paastijd een geweldige tijd om een van de regio's te bezoeken.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016