Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Sevilla, een heerlijk bruisende stad vol prachtige bezienswaardigheden

De plaza de España in Sevilla staat vol gekleurde zuilen die bekleed zijn met de typische Andalusische tegels in prachtige kleuren en motievenSevilla is een heerlijke bruisende stad, vol met prachtige bezienswaardigheden. Sevilla leeft, van 's morgens vroeg tot midden in de nacht. Mensen nuttigen er haastig hun zoete ontbijt in de bar, en zitten na het werk op een van de gezellige terrassen. Lachend, pratend en samen genietend van wat tapas met een biertje of een goed glas wijn. Soms wachtend op de opening van een van de tablaos waar in de avonduren een flamencoshow de revue passeert.

Wanneer je de stad aan de rivier de Guadalquivir voor het eerst bezoekt smaakt het direct naar meer. Er zijn prachtige historische gebouwen en artistiek erfgoed te ontdekken, en je proeft er vooral de typisch Andalusische sfeer. Tijdens je wandeling in de smalle steegjes word je zo nu en dan ingehaald door een paardenkoets waarin menig Sevillano of vermoeide toerist zich laten vervoeren. En wanneer je er in het voorjaar bent, en alle sinaasappelbomen in bloei staan, zweeft de heerlijke zoete geur van de oranjebloesem je tegemoet. Het prachtige hotel werd gebouwd voor de bezoekers van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 die in de stad Sevilla gehouden werd

Informatie over een stad of omgeving komt bij mij altijd van pas, dus overal waar ik ben loop ik even binnen bij een toeristenbureau. Zo ook hier in Sevilla. Het vriendelijke meisje achter de balie legt ons in geuren en kleuren uit wat we absoluut moeten zien en eventueel kunnen ondernemen. De tijdens haar opleiding aangeleerde omcirkeling van elke bezienswaardigheid is er ook bij deze dame goed ingeprent.

Naast alle schitterende bouwwerken zoals de Kathedraal, La Giralda, de Plaza de España en het Hotel Alfonso XIII adviseert ze ons vooral de koninklijke residentie Real Alcázar niet over te slaan. Volgens haar is het een must die vergelijkbaar is met het Alhambra in Granada. En, voegt ze eraan toe, dit paleis is door de eeuwen heen enorm goed bewaard gebleven.

Men bouwde het Alcázar tussen 913 en 914 op een oude Romeinse vesting. In de daarop volgende eeuwen werden er door de verschillende machthebbers steeds nieuwe paleizen en tuinen aan de aanvankelijke constructie toegevoegd. In het jaar 1364 gaf de toenmalige koning Pedro I de Castilla opdracht om binnen de muren nog een laatste residentie op te richten. Bekende ambachtslieden uit Granada werden opgetrommeld, en kregen het voor elkaar om in een paar jaar enkele schitterende patio's in mudejarstijl neer te zetten. Deze mix van arabische en christelijke architectuur vormt nu het hart van het Real Alcázar. Het historische complex is de oudste officiële koninklijke residentie in de wereld, en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt wanneer de vorsten in de stad verblijven.Het centrum van Real Alcázar werd gebouwd in opdracht van koning Pedro I de Castilla

Nadat we in een paar dagen al een groot deel van Sevilla hebben doorkruist besluiten we de tip van  het toeristenbureau op te volgen, en sluiten aan bij de lange rij aan de ingang Puerta del Leon. Na een grondige inspectie van onze spullen en het betalen van de entree mogen eindelijk naar binnen.

We beginnen onze wandeling langs de verschillende zalen en over de patio's, waar uiteenlopende bouwstijlen te bewonderen zijn. In iedere ruimte treffen we wel iets bijzonders aan. De typische azulejos uit Sevilla, prachtige Vlaamse wandtapijten die de overwinning van de vloot van Karel V afbeelden, fijn houtsnijwerk, kleurrijke mozaïeken en schitterende versieringen.

En net wanneer je denkt dat je alles wel zo'n beetje hebt gehad, en op zoek wilt gaan naar de uitgang, kom je in het meest spectaculaire deel van het paleis, de Salón de Embajadors, terecht. Hier zie je een prachtige koepel van fijn gevlochten verguld houtsnijwerk, en muren met opengewerkt stucwerk in verschillende kleuren. Ook de omliggende zuilengalerij met hoefijzervormige bogen is echt schitterend. Ik probeer me op zo'n moment altijd voor te stellen wat een monnikenwerk het geweest moet zijn om zoiets moois te kunnen bouwen. Maar je kunt je er eigenlijk geen voorstelling van maken. In het midden van de Moorse zalen ligt een patio met een langgerekte vijver die omgeven wordt door sinaasappelboompjes. Het is geweldig mooi, en een absolute topper wanneer je de stad Sevilla bezoekt.De tuinen vormen een heerlijk rustpunt op je wandeling door het Real Alcázar in Sevilla

Moe geworden van alle indrukken rusten we nog even uit op een van de betegelde banken in de bij het paleis behorende Jardines del Alcázar die vol staat met sinaasappelbomen, metershoge palmen, kleurrijke bloemen en pijnbomen. Het is heerlijk om hier op een hete zomerdag over de schaduwrijke paden en langs het water te slenteren en te genieten van al het mooie groen om je heen.

Het Real Alcázar staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016