Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Sevilliaanse sinaasappelen voor een echte Engelse "marmalade"

Sinaasappelbomen in de Barrio de Santa Cruz in SevillaSevilla staat bol van de prachtige bezienswaardigheden. En behalve dat vind je er ook enorme aantallen sinaasappelbomen. Als je de stad in het voorjaar bezoekt heb je geluk, want dan zweeft de heerlijk zoete, bijna bedwelmende geur van z'n witte bloesem door de straten.

De sinaasappelboom werd door de Arabieren in Andalusië geïntroduceerd. Hij werd gebruikt als aromatische sierplant om religieuze plaatsen, zoals bijvoorbeeld de Patio de los Naranjos in de kathedraal van Sevilla, mee op te fleuren.

Het waren de Romeinen die pas later de smaak van het fruit ontdekten. Deze boom geeft echter niet de zoet/zure vrucht die wij zo uit het vuistje eten of verwerken tot sap, maar een een bittere en wrange variant.

Wanneer de sinaasappelen aan het eind van het jaar een mooie donkere oranje kleur hebben gekregen zijn ze klaar voor de oogst. Plantsoenarbeiders halen hun gereedschappen uit de kast en plukken met lange stokken alle vruchten uit de meer dan 25.000 bomen. Daarmee is Sevilla de stad met het grootste aantal sinaasappelbomen ter wereld.Medium Ieder jaar wordt er zo'n miljoen kilo fruit verzameld.

Omdat de Spanjaarden zelf geen echte liefhebbers zijn van het bittere fruit gebruikt men grote hoeveelheden in de farmaceutische industrie. Maar de meeste vruchten worden geëxporteerd naar Engeland om ze daar te verwerken tot de bekende bittere “marmalade”. Het goedje behoort volgens insiders tot de meest gewaardeerde jams van Buckingham Palace, waar zelfs Queen Elizabeth hem schijnt te gebruiken op haar scones of toast.

Is deze marmelade ook jouw favoriet, dan zou ik het volgende authentieke recept eens proberen. De bittere smaak combineert prima met geitenkaas, yoghurt of ijs, en is ook lekker op bijvoorbeeld een cake. Er zijn heel veel mogelijkheden, dus dat wordt heel veel proeven.

Wat heb je nodig: Glazen potten met deksel, een kilo bittere sinaasappelen, 800 gram fijne suiker en 250 ml kookvocht van de sinaasappelen.

Zo maak je de marmelade: Was de sinaasappelen en verwijder met een fijne rasp de bovenste, oranje laag van de schil. Leg ze in een pan met water en laat alles aan de kook komen. Wanneer de eerste schil openbarst haal je de pan van het vuur.MediumGiet het water af, en vul de pan weer direct met koud water dat je nogmaals aan de kook laat komen. Herhaal dit in totaal drie keer. Laat de vruchten op het laatst nog heel eventjes doorkoken.

Neem 250 ml van het kookvocht en zet dit apart voor later. Schep de vruchten uit de pan, laat ze afkoelen en uitlekken in een vergiet. Knip de vruchten doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Dit zet je ook apart. De zachte schil knip je in hele smalle reepjes.

Weeg alles en voeg 1,5 keer zoveel suiker én de 250 ml kookvocht toe. Laat alles een nacht staan zodat de suiker goed opgelost is. Doe alles nogmaals in een pan en laat koken tot het de juiste dikte heeft. Pak gesteriliseerde glazen potten, vul deze tot net onder de rand, draai het deksel er op en laat ze onderste boven afkoelen. En klaar is je zelfgemaakte marmelade van Sevilla! ¡Qué aproveche! Houd je van kaneel, ook dat smaak prima in dit marmelade recept.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016