Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Sopa de Ajo, een verwarmende soep uit Castilië en Leon

Sopa de Ajo, een heerlijke knoflooksoep uit Castilië en LeonSopa de Ajo is oorspronkelijk een gerecht uit de regio Castilië en Leon. Maar tegenwoordig wordt het in bijna heel Spanje gegeten.

De soep werd naar men zegt voor het eerst bereid door de herders die met hun kuddes soms wekenlang door de bergen trokken. Ze konden gedurende de koude winteravonden wel een lekkere warme maaltijd gebruiken. En bovendien moest het hen ook nog de nodige energie bezorgen om er de volgende dag weer op uit te kunnen gaan. Zo maakten ze boven een houtvuur bij toeval deze lekkere voedzame soep, van de producten die ze in hun rieten manden met zich meedroegen.

Omdat de ingrediënten van de oorspronkelijk soep wel heel karig zijn, heb ik een meer gevulde versie voor jullie gevonden. En aangezien het in België en Nederland nu flink koud is, en er zelfs gesproken wordt over sneeuw, is dit een perfect moment om het recept eens uit te proberen.

Het gerecht heeft in de loop der tijd enorm veel varianten gekregen, maar de basis is eigenlijk nog altijd authentiek. Met water, oud brood van de vorige dag, paprikapoeder, knoflook en olijfolie.

In sommige regios wordt de soep vooral gegeten als ontbijt tijdens de processies van de Semana Santa.

Je boodschappenlijstje voor zes kopjes soep: 1 stokbrood van een dag oud in stukjes gesneden, 7 tenen knoflook gepeld en in dunne plakjes, een beetje milde paprikapoeder, 2 eieren, 1 glaasje olijfolie, zout, peper, 75 gram gedroogde Spaanse ham in kleine blokjes, 75 gram chorizo, 1 tot 1,5 liter water of runderbouillon. Deze laatste geeft het gerecht natuurlijk veel meer smaak.

De bereiding: Doe olie in de pan en fruit hierin de look. Wanneer deze glazig gebakken is mogen de fijngesneden blokjes ham erbij. Dan is het tijd voor het oude brood. Leg de stukjes in de pan en bak ook deze enige tijd mee zodat het brood lekker krokant is. Bestrooi met wat milde paprika poeder, en een beetje peper en zout. Giet nu de bouillon erbij. Laat alles nog vijf minuten pruttelen op een laag vuur. Voeg als laatste de geklutste eieren toe aan de soep. Roer goed door, en laat nog een paar minuten staan alvorens te serveren..¡Que aproveche!...¡smakelijk eten!

Reacties

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016