Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Spaanse aardappelomelet met chorizo en spinazie

Tortilla de Patatas, de Spaanse aardappelommelet, maar dan net iets anders.Al vanaf m'n eerste vakantie in Spanje behoort de Tortilla tot een van m'n favoriete gerechten. De omelet is makkelijk te bereiden, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, en 't is een ideale tapa voor een picknick omdat het zelfs koud heel erg lekker is. Een traditionele Spaanse tortilla bevat niet meer dan aardappelen, eieren, ui en zout... en anders helemaal niets.

De allereerste keer dat er over de Tortilla werd geschreven was aan het begin van de negentiende eeuw, toen men in een brief aan het parlement van Navarra vertelde wat de inwoners van Pamplona zoal consumeerden. Men zegt dat het gerecht werd uitgevonden door een generaal die z'n leger een eenvoudige maar voedzame maaltijd wilde serveren. En een volgende persoon schuift dan weer alle lof naar een Belgische chefkok die het recept begin zestienhonderd publiceerde.

Het boodschappenlijstje voor een Spaanse aardappelomelet met spinazie en chorizo voor twee personenWie er aanspraak heeft op de eer doet er voor mij eigenlijk niet zoveel toe. Het is gewoon heerlijk, en wanneer het aardappelgerecht bij ons op tafel komt duurt het meestal niet lang voordat het achter onze kiezen verdwijnt.

Spanjaarden zijn met recht super trots op hun culinaire tradities, en kunnen onderling vaak urenlang discussiëren over hoe een gerecht volgens hen het best kan worden bereid. Wanneer je iets onbekends aan ze wilt presenteren moet je dus wel zeker zijn van je zaak.

Eerlijk gezegd was ik flink nerveus, maar toch wilde ik onze vrienden verrassen met een variatie op de Spaanse aardappelomelet.

Toen ik vertelde welke ingrediënten ik had gebruikt was eigenlijk niemand enthousiast. Pas op het moment dat de maaltijd eenmaal uit de oven op tafel werd gezet, de heerlijke geur van chorizoworst door de kamer zweefde en men begon met proeven, moesten ze toegeven dat het toch wel heel erg smakelijk was!

Wat heb je nodig voor deze versie van een omelet voor twee personen: een oven die je voorverwarmd op 200 graden C., een kleine vuurvaste ovenschaal, 150 gram gedroogde kruidige chorizoworst, 2 kleine zoete aardappelen, 3 eieren, 200 gram verse spinazie, een beetje nootmuskaat, 50 gram geraspte belegen kaas.

De mix van ingrediënten voor de Tortilla voor de schaal de hete oven ingaatDe bereiding: terwijl de oven op temperatuur komt schil je de oranje gekleurde zoete aardappelen en roostert ze in ongeveer een half uurtje gaar. Schakel de oven daarna niet uit, want je hebt hem straks weer nodig. Ondertussen schenk je een beetje olie in de wok en bakt de fijngesneden chorizo krokant. Dan mag de spinazie erbij. Roer een paar keer om tot de groente slinkt, en strooi er een beetje nootmuskaat bij. Roer nogmaals om, en laat nog even doorwarmen.

Doe de eieren tesamen met de kaas in een kom en klop alles goed door elkaar. Giet het mengsel in een ovenvaste schaal, schep de rest van de ingrediënten erbij en zet alles zo'n 20 minuten in het midden van de oven tot het mengsel er lekker luchtig en mooi gekleurd uitziet.

Serveer er een knapperig vers stokbroodje bij en smullen maar ¡Qué Aproveche! De combinatie van de zoete aardappel en de pittige chorizo is echt geweldig lekker.

Getagged in: Gastronomie Recepten Tapas

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016