Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Spaanse Manchego kaas in olijfolie met verse kruiden

De gemarineerde Manchego kaas is heerlijk op een tostada of een knapperig stukje stokbroodAl eeuwenlang maakt men van de volle, rauwe melk van de Manchega schapen de bekendste kaas van Spanje. Manchego is een product van een extreem klimaat met lange, droge en hete zomers en strenge winters. Omdat deze omstandigheden uniek zijn is het tot nu toe nog nooit iemand gelukt om de kaas qua smaak te evenaren.

Het prepareren van kaas was zo goed als zeker een vinding van de Iberische herders in de Bronstijd. Zij ontdekten dat de voedingsstoffen van de melk bewaard bleven door middel van conservering. Archeologen vonden op de La Mancha vlakten geperforeerde kommen en bekkens, die als bewijs dienen van de kaasproductie in een lang vervlogen tijd.

De schapen trekken in grote kuddes door het prachtige gebied en eten van alles wat de natuur hen geeft. Tijdens het fabriceren van de kaas wordt de wrongel verhit en in vormen van espartogras geperst. Hierdoor krijgen ze hun speciale patroon waaraan het eindproduct zo herkenbaar is.

Manchego doet het prima op een kaasplank. Maar je kan hem bijvoorbeeld ook verwerken in een salade of serveren als tapa gecombineerd met kweepeer en noten. Iets minder voor de hand liggend maar zeer smaakvol is wanneer je hem marineert in een goede olijfolie. Hierdoor krijgt de kaas een bijzondere smaak. Het is altijd makkelijk om iets lekkers binnen handbereik te hebben als tapa bij een drankje, of wanneer er onverwacht iemand bij je binnenloopt.

Snij de kaas in blokjes en doe deze samen met de kruiden, het pepertje en de zongedroogde tomaten in een glazen potWat heb je nodig:
Een glazen pot, een stuk Manchegokaas , een goede kwaliteit olijfolie, een paar takjes verse tijm en rozemarijn, een kleine chilipeper, een paar zongedroogde tomaatjes en enkele peperkorrels.

Hoe maak je het:
Snij de kaas in blokjes en doet deze in de glazen pot. Tegelijkertijd leg je ook de geknipte verse kruiden, het rode pepertje en de in stukjes gesneden tomaat tussen de kaas. Zorg ervoor dat alles mooi verdeeld is. Doe er een paar peperkorrels bij en roer het geheel nog even door. Giet dan de olie erbij, net zolang tot alles goed onder staat.

Sluit de pot, en laat de kaas marineren op een koele en donkere plaats. Nu eventjes geduld hebben...de verse kruiden hebben minstens een week nodig om hun aroma af te geven.

Het resultaat is heerlijk op een tostada of een knapperig stuk stokbrood. De kruidige olie kun je later gebruiken over een pastagerecht. Bij een Manchegokaas smaakt een mooie volle rode Rioja wijn het lekkerst! ¡Dat wordt smullen...que aproveche!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016