Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Spanje behoort tot een van de grootste truffelproducenten ter wereld

Spanje is een van de grootste truffelproducenten ter wereldNaast alle typisch Spaanse producten zoals Jamon Iberico, Cava, Manchego kaas en saffraan is ook de truffel niet uit dit rijtje weg te denken. Want Spanje behoort namelijk tot een van de grootste truffelproducenten ter wereld.

Truffels zien er niet echt mooi uit, hebben een wratachtige structuur en een sterk aroma. Maar hun smaak is exclusief en aards. Deze vrucht, die tevens de duurste eetbare paddenstoel ter wereld is, wordt over het algemeen gevonden in mediterrane landen. De zwam leeft onder de grond op wortels van eiken en hazelnootbomen, die groeien op een kalkrijke bodem. Daarnaast hebben ze een combinatie van warmte en vocht nodig om te rijpen.

In Spanje is Teruel de belangrijkste provincie voor de productie. Hier worden ze met behulp van een goed getrainde hond geoogst van november tot maart. Tijdens deze periode worden er ook gastronomische dagen gehouden, waarbij restaurants en bars in verschillende dorpen en stadjes in de provincie speciale menu's met truffel op de kaart zetten, tegen een aantrekkelijke prijs. Deze vinden meestal eind februari t/m begin maart plaats.

De truffel wordt vooral naar Frankrijk geëxporteerd. In Spanje zelf gebruikt men deze delicatesse bijna alleen in Catalonië. In de mediterrane keuken wordt de zwarte truffel vooral toegepast voor het verfijnen van vis, vlees, soepen en sauzen.

Elk jaar wordt er in het stadje Sarrión een internationale truffelbeurs gehouden waar van alles te zien en te beleven is wat met truffel te maken heeft: culinaire demonstraties, degustatiemenu's van producten die zijn bereid met truffels, en leuke activiteiten zoals truffel-jachthondenshows. Misschien leuk om dit tijdens je verblijf in Aragon eens mee te maken!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016