Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Tarta de Santiago, het meest traditionele nagerecht uit Galicië

Tarta de Santiago, een heerlijk dessert uit GaliciëHet is weer eens tijd voor een lekker dessertje! Vandaag betreft het een van de meest traditionele nagerechten uit Galicië. De “Tarta de Santiago” kom je tegen op bijna elke menukaart in de regio. En ook in de bars langs de pelgrimsroute naar Santiago zijn ze te koop.

De taart, met een zachte en korrelige structuur, is vernoemd naar de Apostel St. Jacobus, de patroonheilige van Spanje. Hij wordt gemaakt met de typische ingrediënten, ei, citroen, suiker en amandelen, die je terugvindt in veel Spaanse desserts.

Over de oorsprong is niet zóveel bekend. Maar men vermoedt dat deze in de Middeleeuwen ligt. In deze periode werden amandelen in Galicië nog nauwelijks gegeten, want de gewone man kon ze niet betalen. Dus waren de noten alleen voorbehouden aan de rijkere klasse. Men beschreef de cake voor het eerst in 1577, toen hij geserveerd werd aan Bisschop Pedro de Porto Carrero, tijdens z'n bezoek aan de universiteit van Santiago.

Het originele recept bevat geen meel, en is daardoor ook prima geschikt wanneer je een glutenvrij dieet hebt. De bovenkant wordt na het bakken versierd met poedersuiker waarin het “cruz de Santiago” verwerkt is. Je eet de taart het beste in combinatie met een café cortado, al vinden sommigen het ook heerlijk met een glaasje zoete Moscatel wijn.

Wat zijn de ingrediënten: 250g gemalen amandelen, 250 gr fijne suiker, 5 eieren, 1 kleine theelepel kaneel, de schil van een kleine onbespoten citroen, en poedersuiker om de bovenkant te bestrooien.

Je maakt het dessert heel erg simpel: Meng de suiker met de eieren en klop deze met een mixer. Voeg de gemalen amandelen, de geraspte citroenschil en de kaneel toe, en meng voorzichtig. Giet het mengsel in een met wat boter ingevette ronde vorm. Zet hem ongeveer 25 tot 30 minuten in een op 170 ° C  voorverwarmde heteluchtoven, tot de bovenkant goudbruin is. Laat hem afkoelen, haal hem uit de bakvorm, leg het kruis van Santiago in het midden, en bestrooi alles met de poedersuiker. ¡que aproveche!

Getagged in: Galicië Recepten

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016