Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Trementinaires, de typische kruidenvrouwen uit de Catalaanse Pyreneeën

De kruidenvrouwen probeerden natuurlijke remedies, zelfgemaakte oliën, zalf en drankjes aan de man te brengenTijdens het begin van de negentiende eeuw hadden de meeste families in de Valle de la Vansa in de Pyreneeën een heel eenvoudig bestaan. Ze werkten dagelijks op het land, hielden er hun eigen vee, fabriceerden producten als kaas en worst en konden zich eigenlijk prima redden.

Zo nu en dan werd er een markt in de buurt bezocht om de door hen verbouwde gewassen en huisgemaakte producten te slijten. Van de opbrengst kocht men dan weer artikelen die men zelf niet voorhanden had zoals olie, suiker, kabeljauw of een flinke voorraad rijst.

Omdat de bevolking in de streek snel groeide was er plotseling geen werk meer voor iedereen. Daarom maakten veel bewoners de beslissing om voor een korte- of langere periode het land in te gaan, en op een andere plek hun broodnodige geld te verdienen. Zo ontstonden ook de typische Trementinaires uit Catalonië.

Deze kruidenvrouwen zwierven wekenlang door weer en wind, te voet over de Catalaanse vlakten, tot in de omgeving van de kust. Ze gebruikten paden die ook voor het verweiden van het vee werden gebruikt.

De gedroogde kruiden werden gebruikt voor het brouwen van de heilzame medicijnenHet liefst verbleven de vrouwen op het platteland waar ze een goede vertrouwensrelatie hadden opgebouwd met hun cliënten. Om die reden bewandelden ze ook meestal dezelfde weg, want bij deze mensen konden ze immers ook een slaapplaats of een goede maaltijd verwachten. Ze reisden trouwens altijd in paren, bestaande uit een ervaren kruidenvrouw tesamen met een jonge leerling die het vak nog onder de knie moest krijgen.

De Trementinaires hadden een zwaar bestaan, want naast alle voorkomende huishoudelijke werkzaamheden waren ze het hele jaar door druk bezig met het verzamelen en drogen van planten en kruiden, en het prepareren van het te verkopen eindproduct. Tijdens de voorbereiding van de reis stond dan ook het hele huis op z'n kop.

Daarnaast trokken ze er dan ook nog eens voor een lange tijd opuit. Men ging weg in de winter en keerde terug rond de paasdagen. En wanneer men in de herfst op pad ging, was men tegen de Kerst weer thuis. Huis en haard werden overgelaten aan familie, die de extra zorg graag op zich nam.

Onderweg probeerden ze de kruiden en natuurlijke remedies, zelfgemaakte oliën, zalf en drankjes aan de man te brengen. Dankzij hun enorme kruidenkennis, die al eeuwenlang van generatie op generatie was doorgegeven, werden er onderweg zowel mensen als dieren genezen van tal van lastige kwalen.

De kruidenvrouwen zwierven wekenlang door weer en wind, te voet over de Catalaanse vlakten, tot in de omgeving van de kustDe meeste huismiddeltjes werden bereid met behulp van hars uit pijnbomen. Hiervan maakte men terpentijn, die later samen met de gedroogde kruiden gebruikt werd voor het brouwen van de heilzame medicijnen. Om te voorkomen dat men tijdens de reis zonder handelswaar zou vallen werd een flinke lading van alles meegenomen. Deze bewaarde men in een grote plunjezak, en droeg men op de arm of over de schouder.

De laatste kruidenvrouw stopte in 1982 met haar werk tijdens haar tachtigste levensjaar. Ze maakte haar eerste reis samen met haar grootmoeder toen ze nog maar tien jaar oud was. Het meisje trouwde later met een arbeider die werkte in de Catalaanse bossen. Enkele jaren na hun huwelijk besloot de man z'n baan op te zeggen om samen met z'n vrouw de kruidenremedies in de streek te verkopen. Zij waren samen een van de weinige koppels die dit typische vak uitoefenden.

In het dorp Tuixent is er op het marktpleintje een klein museum ingericht over dit fenomeen. Je komt er alles te weten over het vroegere leven en werk van deze toch wel moedige en sterke vrouwen uit de Valle de la Vansa in Catalonië.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016