Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Turrón, een van de meest symbolische kerstproducten van de provincie Alicante

Turrón is een van de meest symbolische kerstproducten van de provincie AlicanteWanneer je rond de kerstperiode in Spanje bent kun je niet om alle zoetigheden heen. Er gaat hier geen feestdag voorbij zonder dat er iets lekker zoets op tafel komt. Zodra je een supermarkt of buurtwinkel binnenstapt loop je er direct met je neus bovenop. Rekken vol met dikke plakken chocolade, marsepein figuren of in kleurige papiertjes verpakte snoep. Alles wordt netjes gesorteerd. Zelfs al ben je geen echte zoetekauw, je loopt er langs en bingo... Er ligt altijd wel iets bij wat je absoluut niet kunt weerstaan, en dus toch je winkelmand ingaat.

Spreek een willekeurige Spanjaard aan, vraag hem naar een van de bekendste zoetigheden van de provincie Alicante, en hij zal je zo goed als zeker antwoorden met het noemen van Turrón. De nougat heeft z'n oorsprong in de stad Jijona en werd er geïntroduceerd door de Moren. Sindsdien wordt het product op een ambachtelijke wijze, en nog gedeeltelijk met de hand, vervaardigd in kleine familiebedrijven. Het unieke recept en de kunst van het mengen van honing en amandelen wordt van generatie op generatie doorgegeven.

In Jijona is in de jaren zestig van de vorige eeuw een Turrónmuseum opgericht door de voormalige eigenaar van het merk El Lobo. Het ontstond door het verzamelen van machines die aan vervanging toe waren, of die door een strengere wetgeving niet meer gebruikt konden worden. Op deze manier blijft het erfgoed voor de volgende generaties behouden, en kunnen wij nu zien hoe het productieproces, en alle benodigdheden voor de vervaardiging van de nougat in de loop der jaren veranderd en verbeterd zijn.

De oude Rolls Roys die vroeger gebruikt werd als reclamewagen is het paradepaardje van het museumHet bedrijf behoort al sinds 1725 tot een en dezelfde familie. Op dit moment is het zelfs al de tiende generatie die er de leiding heeft, en er de verschillende soorten nougat en marsepein van het merk 1880 en El Lobo produceert.

Na een korte introductiefilm over de Turrón neemt een gids je mee naar de expositieruimte. Door middel van foto's, oude machines en instrumenten kom je alles te weten over de bereidingswijze van de lekkernij die gedurende de periode rond de kerst z'n hoogtij viert.

Naast een verzameling van verpakkings- en reclamemateriaal en tal van verkregen certificaten, is de oude Rolls Rolls die eerder gebruikt werd als reclamewagen, het paradepaardje in de zaal. Na dit alles komt je vanzelfsprekend in een winkel terecht waar je een ruime keuze hebt uit alle heerlijke zoetigheden die men in de onderneming bereidt.

Als je de mogelijkheid hebt om het museum in de periode van juli tot eind november op een doordeweekse dag te bezoeken, kun je de Turrónproductie ook live bekijken vanaf een balkon boven de werkvloer. Maak dan wel even een afspraak zodat ze weten dat je er graag bij wilt zijn.

Turrón is er in twee varianten. Voor beide versies gebruikt men dezelfde grondstoffen die bestaan uit geroosterde Marcona amandelen, suiker, Azahar honing en eiwit. Door middel van een verschillende bereidingswijze ontstaat er een harde (duro) Alicante, of een zachte (blando) Jijona nougat. Bij de zachte soort wordt de Turrón nogmaals in een dunne laag uitgestreken en voor een korte tijd ingevroren. Later breekt men de plakken in stukken, en deze worden dan vermalen tot een zachte pasta. Voordat deze zachte nougat ingepakt wordt en naar de winkel gaat blijft de massa nog een dag in de rekken op de werkvloer liggen zodat de overtollige amandelolie eruit kan lopen.

Een in typische kleding gehulde verkoopster van Turrón op de kerstmarkt in JijonaIeder jaar wordt er in Jijona tijdens de eerste week van december een kerstmarkt gehouden waar (bijna) alles draait om dit zoete goedje. De meeste Turrónbedrijven van de stad zijn er vertegenwoordigd en bieden er hun verschillende variaties aan. En dat zijn nogal wat. Zachte nougat met krokante amandelen, een keiharde versie zoals wij onze pindarots kennen, Turrón verwerkt in een bonbon, tussen ouwel...het is er zelfs met een laagje bladerdeeg.

Als liefhebber van dit Spaanse goedje is het dus bijna een must om deze markt of het museum te bezoeken. De Turrón is een van de meest symbolische kerstproducten van de provincie, en perfect geschikt om familie of vrienden mee te verrassen wanneer je terugkomt van een heerlijke vakantie in de streek. Maar kijk wel op de verpakking of de lekkernij uit Jijona komt. Want als het daar niet is gemaakt, heb je volgens de locals geen echte Turrón in handen!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 14 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016