Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Vall Salado de Añana een wonder van de natuur in de regio Baskenland

De witte vallei aan de rand van het dorp Gesaltza Añana in BaskenlandTen westen van Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van de regio Baskenland, ontdekten we aan de rand van het dorp Gesaltza Añana een vallei waarin grote aantallen horizontale platforms op stevige houten palen te vinden zijn. Met behulp van de wind en de zon verdampt hierop al eeuwenlang het water uit een ondergrondse bron tot er zout overblijft dat zo zuiver is dat je het bijna direct kunt consumeren.

Als je de Valle Salado de Añana in de Baskische provincie Álava betreedt lijkt het of je teruggaat in de tijd, naar de periode waarin er nog geen diepvrieskisten of koelkasten bestonden, en men de voedingswaren pekelde om ze langer te kunnen bewaren.

De zoutvlakte ontstond zo'n 6500 jaar geleden, maar pas in de Middeleeuwen werd het zout gezien als een kostbaar product. Op een gegeven moment werd het zelfs zo waardevol dat Añana uitgroeide tot een van de meest welvarende steden in het noorden van Spanje. Generaties lang werkten mannen en vrouwen op deze plek om er in hun levensbehoeften te kunnen voorzien.

Het unieke zoutlandschap is van groot cultureel belang voor de regioDe vallei was tweehonderd miljoen jaar geleden een uitgestrekte zee, en toen deze langzaamaan verdween vormde er zich onder het oppervlak een dikke laag van zout. De onderliggende zoetwaterbron moest zich hier doorheen drukken om aan de oppervlakte te komen, en zo ontstond het gepekelde water.

Het water wordt vervoerd via een netwerk van grenenhouten kanalen, die het verdelen naar alle hoeken van de vallei, om er de verschillende platforms te vullen. Zodra de plateaus vol zijn worden de aansluitende openingen in de goten afgesloten met verse klei. Dit natuurproduct laat geen water door, en geeft geen smaak af wat ten goede komt aan het zout. Na verdamping van het vocht op een ondergrond van zand, kiezels of steen blijft het pure zout over.

In de tweede helft van de twintigste eeuw werden de vlaktes geleidelijk aan verlaten. In de jaren tachtig leidde dit tot verval van het landschap, en was er nog maar een klein deel van de terrassen functioneel. Gelukkig heeft men het culturele belang van deze ambachtelijke zoutwinning ingezien, zodat op dit moment hard wordt gewerkt om het unieke gebied te beschermen en weer in ere te herstellen.

Archeologisch onderzoek bevestigt dat er in de Valle Salado al meer dan 6500 jaar zout wordt geproduceerdDe doelstelling is om het landschap te behouden, het Añana Salt te blijven produceren met behulp van traditionele technieken en via onderzoeken en experimenten te ontdekken hoe de mensen eeuwen geleden het zout produceerden. Ook is men druk bezig om een plaats op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te bemachtigen.

Tijdens opgravingen zijn er met keien ommuurde ruimtes gevonden waarin zo'n achthonderd jaar geleden zo goed als zeker het water uit de bron opgevangen werd. Daarna verwarmde men het in aardewerk kruiken boven een vuur zodat na verdamping het zuivere zout overbleef.

Afhankelijk van het weer loopt de productie van mei en tot eind september. Na deze periode worden de nachten langer en dat vertraagt het verdampingsproces, wat zout van een mindere kwaliteit zou opleveren.

Op het moment leveren de bronnen dagelijks zo'n 260.000 liter pekel. Dit wordt na verzameling gereinigd en verpakt voor de verkoop. In het winkeltje biedt men de volgende soorten aan; Flor de sal, dit zijn onregelmatige vlokken zout die aan de oppervlakte van het water worden gevormd, Sal mineral, kristallen zout die rijk zijn aan mineralen, Chuzo de sal, druipstenen die ontstaan aan de waterkanalen die door de vallei lopen en een zoutspray. Als noviteit zijn er zouten te koop die gemengd zijn met gedroogde kruiden.

Het zout heeft de erkenning van een groot aantal internationale sterrenkoksHet unieke product uit de Valle Salado de Añana heeft de erkenning van een groot aantal internationale sterrenkoks die het tijdens de bereiding van hun gerechten gebruiken.

Je kunt deze witte vlakte natuurlijk ook zelf bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt alles haarfijn uitgelegd over het ontstaan en de productie van het zout in dit unieke gebied. Samen met de wandeling is er ook een proeverij te boeken, waarbij je verschillende smaken leert onderscheiden.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 22 januari 2019
Hasta Pronto © 2011 - 2016