Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Wandelen in het natuurpark Carrascal de la Font Roja bij Alcoy

De fontein van het bedevaartsoord Font Roja in de buurt van Alcoy in het achterland van AlicanteHoog tegen de helling van de berg Carrascal vlakbij Alcoy, staat een indrukwekkend wit gebouw tussen de bomen. Door het enorme Mariabeeld op de punt van de toren zou je bijna denken dat het hier om een klooster gaat. Maar wanneer je dichterbij komt, en er even binnen kijkt, blijkt het pand toch een heel andere functie te vervullen.

Het gemengde mediterrane bos in de omgeving bestaat uit verschillende soorten loofbomen en coniferen en is uitgeroepen tot het Parque Natural del Carrascal de la Font Roja. In de wijde omtrek is het gebied sinds de zeventiende eeuw echter vooral bekend als een bedevaartsoord.

Er zouden in die tijd namelijk een aantal leliebollen in de bergen gevonden zijn, waar de beeltenis van Maria in uitgesneden was. Daarom bouwde men op deze plaats later een kleine kapel. Het heiligdom kreeg de naam Mare de Deu dels Lliris, waarna de Maagd ook meteen werd uitgeroepen tot beschermvrouw van de stad Alcoy.

Sindsdien trekken er op 21 augustus jaarlijks duizenden pelgrims naar de Font Roja. In deze prachtige omgeving wordt de Virgen de los Lirios dan met een mooie processie geëerd.

Door het enorme Mariabeeld op de toren zou je denken dat het gebouw een klooster isOm al deze mensen een onderdak te kunnen bieden werden er gastenkamers, en naderhand zelfs een heus hotel naast het kerkje gebouwd. Maar toen de bedevaartgangers niet meer wilden blijven slapen stond het enorme pand jarenlang leeg en dreigde te vervallen.

Gelukkig heeft men het na een grondige verbouwing een schitterende nieuwe taak gegeven. Want in het oude hotel is nu een bezoekerscentrum gevestigd waar je allerhande informatie kunt inwinnen over het natuurpark. Je vindt er thematische panelen, een kleine botanische tuin, een virtuele tour en wisselende fototentoonstellingen.

Voor de waaghalzen is er aan de gevel van het gebouw een glazen loopbrug bevestigd vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het groene landschap.

Wil je liever wandelen, dan kun je vanaf het bezoekerscentrum direct vertrekken. Je loopt er zo het bos in waar je heerlijk geurende kruiden als tijm, salie en rozemarijn kunt ontdekken. Echter de meest populaire wandeling in het gebied is de route van sneeuwputten. Deze brengt je van Alcoy naar Ibi of andersom.

In de sneeuwputten werd ijs gemaakt dat nadien werd vervoerd naar dorpen en steden in de buurtIn de diepe putten maakte men ijs, dat nachts met ezels werd vervoerd naar verschillende dorpen en steden in de buurt. Na de komst van vriezer en koelkast worden deze tegenwoordig natuurlijk niet meer gebruikt. Daarom zijn ze vaak begroeid met allerhande groen, maar sommige zijn echter nog buitengewoon goed bewaard gebleven.

Na een stevige wandeling door de schitterende natuur heb je vast wel honger gekregen. Ga dan eens een hapje eten bij restaurant Font Roja dat een terras hoger gelegen is dan de fontein. Je kunt er de heerlijkste streekgerechten en tapas nuttigen.

De herfst is een fantastische tijd om het park te verkennen. Veel bladeren hebben dan een prachtige rode of gouden tint!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016