Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Zeg je Spanje dan denk je aan zon en paella

Paella is wel het meest bekende gerecht uit Spanje, dat oorspronkelijk uit de regio Valencia komtZo'n tien kilometer ten zuiden van de stad Valencia ligt het sinds 1986 beschermde Natuurpark l'Albufera. Het is een groot zoetwatermeer dat door een zandbank van de zee wordt gescheiden. Als gevolg van aanslibbing is het niet dieper dan tweeënhalve meter.

Het gebied is enorm belangrijk voor veel amfibieën en vogelsoorten, die leven op de moerassige eilandjes en in de hoge rietkragen.

Rondom het meer liggen grote rijstvelden, die een derde van de Spaanse rondkorrelige rijst produceren. Deze strekken zich uit tot de stadsgrens van Valencia, en behoren tot een van de bekendste rijstteelt gebieden van Europa. De Moren brachten het plantje en de kunst van het verbouwen en irrigeren mee uit Noord- Afrika. Het Spaanse woord arroz komt dan ook van het Arabische ar-ruzz.

In Spanje teelt men meestal Japanse rijst, omdat deze veel vocht opneemt, en dus heel geschikt is voor het maken van een lekkere paella. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in het nabijgelegen plaatsje El Palmar heerlijke rijstschotels kunt eten.

Paella is wel het meest bekende gerecht uit Spanje, dat oorspronkelijk uit de regio Valencia komt. Het waren de Moren die in de achtste eeuw de rijst introduceerden. De landarbeiders bereidden hun rijstmaaltijd in een grote pan boven een houtvuurtje. Als ingrediënten werden lokale producten die voor handen waren, zoals kip, konijn en slakken gebruikt. Zo ontstond de beroemde Paella Valenciana. Later voegde men aan de kust ook vis, schaal- en schelpdieren aan het recept toe.

Niet iedere rijst is geschikt voor het maken van een paella. Het is een typische rijst, die kort, dik en rondkorrelig is. En hij moet ook nog eens heel veel vocht in zich kunnen opnemen. Een goede paella mag niet plakkerig, maar ook niet te droog zijn. Het is een kwestie van het toevoegen van de exacte hoeveelheid bouillon. Bij een perfecte bereiding heeft de rijst onderop een heerlijke krokante korst, die je met een lepel van de bodem dient te schrapen.

De basis bestaat altijd uit rijst, een huisgemaakte bouillon, tuinbonen, olijfolie en een tomato frito. Dit is een puree van gefrituurde tomaten. De saffraan zorgt voor een mooie gele tint. Eénmaal klaar wordt hij geserveerd met partjes citroen, die je uitknijpt boven de rijst. Het sap maakt de smaak nog intenser.

Het eten van paella wordt in Spanje vaak gezien als een sociale gebeurtenis. Je nodigt in het weekend gezellig je vrienden of familie uit. De mannen bereiden samen de maaltijd. En wanneer deze klaar is zetten ze de pan midden op tafel. Iedereen wordt voorzien van een lepel, en smullen maar!

Wanneer je Spanje in de zomermaanden bezoekt zit je goed. Er wordt dan in het weekend altijd wel ergens een Paella Gigante klaargemaakt. Zo'n maaltijd die in een enorme pan op een centrale plek in dorp of stad wordt bereid, kan makkelijk een paar duizend man van eten voorzien.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 09 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016