Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Zo vieren ze Carnaval in de regio Galicië

De peliqueiros zijn het absolute middelpunt van de de Carnavalsviering in de regio GaliciëWe zitten hier in Spanje eigenlijk nooit verlegen om een feestje. Er zijn tradities genoeg om een heel jaar mee te vullen. Terwijl we ons langzaamaan richting de Semana Santa begeven, houden we in februari nog even halt voor een van oorsprong Romeinse festiviteit, waarmee vroeger de overgang van de winter naar de lente werd gevierd.

Tijdens de middeleeuwen draaide Carnaval vooral om de vermomming en het kostuum, waarin men absoluut niet herkend mocht worden. Gebeurde dit toch dan ging men snel naar huis om zich nogmaals op een andere manier uit te dossen. Nadien werd het feest gezien als een laatste uitspatting voor de periode van veertig dagen vasten, waarbij men zich tot Palmzondag moest onthouden van het eten van een lekker stukje vlees.

Generaal Franco deed de hele viering in de ban, en daarmee kwam er voor meer dan dertig jaar een einde aan dit populaire gebruik. Maar de traditie had sterke wortels en herstelde zich, zodat we het volksfeest vandaag de dag weer net zo uitbundig kunnen vieren.

Ook in de provincie Ourense gooit men alle remmen los tijdens de Entroido. De oorsprong van dit Carnavalsfeest is te vinden in de Keltische wereld, en daarom heeft het nog altijd veel typische gebruiken.

De mannen dragen met de handbeschilderde houten maskers met daarop figuren van dierenDe mannen of peliqueiros zijn het absolute middelpunt van de fiesta. Zij halen jaarlijks hun schitterende kostuums uit de kast, en nemen samen de leiding over het dorp.

Hun kleurrijke kleding en accessoires, die bij elkaar zo'n vijfentwintig kilo wegen, bestaan uit een met de hand beschilderd houten masker met figuren van dieren, een gordel waaraan koebellen zijn vastgemaakt, prachtig geborduurde jasjes en sjaals en een kniebroek met pompoms. Daaronder draagt men lange witte kousen.

Voor deze personen is het een absolute eer om de kledij te mogen dragen. Het is een traditie die in hun genen zit, en die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Galicië was trouwens de enige regio in Spanje die het Carnaval bleef vieren, ondanks het verbod dat hen door het regime van Franco was opgelegd.

Net als bij alle Spaanse festiviteiten draait het ook hier vooral om het samen eten, een drankje en veel plezier maken met elkaar, want tijdens de vastentijd moet er immers weer heel sober worden geleefd.

Bij de zoete gefrituurde Orejas de Carnaval drinkt men een glaasje Licor caféDe typische gerechten die je tijdens het Carnavalsfeest  in Galicië zeker zal tegenkomen zijn Lacón con grelos (een stoofpot van varkensvlees, aardappelen en raapstelen), Chorizos de cebolla (paprikaworst met ui), Androlla (een varkensworst met paprikapoeder, knoflook en zout), Botelo (een gemarineerde, gerookte en daarna gekookte worst, waarin veel delen van het varken zijn verwerkt) en als postre lekkere pannenkoeken gevuld met room of honing en heerlijk zoete, gefrituurde Orejas de Carnaval met anijs, waarover een laagje suiker wordt gestrooid. Je drinkt er een goede Licor Café of een ietwat sterkere aguardente bij.

Het feest in Galicië is de oudste viering van Carnaval in Spanje en werd uitgeroepen tot Feest van Regionaal Toeristisch Belang.

Iedereen mag deelnemen aan dit evenement, maar er is één voorwaarde: een masker en kostuum zijn een absolute must!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 10 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016