Elke dag Spanje

Een blog van Hasta Pronto met leuke en interessante weetjes over het schitterende binnenland van Spanje. Zo proef je elke dag de unieke Spaanse cultuur, en beleef je het authentieke Spanje.

Klik hierboven op ´abonneer op blog updates´ en je hoeft geen dag van je geliefde Spanje te missen. Het nieuwe artikel verschijnt dan automatisch in je inbox. Ik zou het heel leuk vinden wanneer jullie na het lezen van een artikel een reactie achterlaten. Gracias y ¡Hasta Pronto!

Zon, natuur en cultuur in het prachtige achterland van de Costa Blanca

Parcent is een van de authentieke Moorse dorpen van de Vall de Pop op een kwartiertje rijden van de kustVeel mensen die de naam Costa Blanca horen krijgen daarbij een imagobeeld van Benidorm. Torenhoge flats, hordes toeristen met roodverbrande lichamen op volle stranden en feestvierende jongelui. Toch is dit vooroordeel ondertussen achterhaald, en zijn er al heel wat mensen die op deze mening teruggekomen zijn. De streek heeft je namelijk zoveel meer te bieden.

Wanneer je wegrijdt van de kust verandert het landschap plotseling naar bergachtig en prachtig groen. De hoogbouw maakt plaats voor kleine authentieke dorpen en valleien vol met citrus- en amandelbomen.

Als gevolg van het mikroklimaat dat onstaat door een komvormige bergketen in het achterland, genieten we ook nog eens van niet te hete zomers en heerlijk zachte winters. Want zeg nu zelf, een gemiddelde van zeventien graden in januari is helemaal geweldig toch?!

Eind september vindt in de Jalónvallei de druivenoogst plaatsDe biologische winter duurt hier eigenlijk maar heel kort, en met de bloei van de amandelbomen in februari start daarna de lente. Dit is absoluut een van de mooiste periodes van het jaar om het achterland te bezoeken omdat alles er wit en rose kleurt.

Er zijn tal van fiets- wandel- en autoroutes uitgestippeld die je via smalle paden langs de boomgaarden leiden. Het enige wat je hoeft te doen is genieten van al het moois dat de natuur je te bieden heeft.

Eind september vindt in Jalón de druivenoogst plaats. De telers uit de buurt komen dan met volgeladen tractoren naar de coöperativa van het dorp om er hun wijn te laten maken. Helaas mag je bij dit proces niet aanwezig zijn, maar in de bodega ernaast kun je wel volop proeven en kopen.

De trots van de streek is de Mistela, een perfect drankje voor na de maaltijd. Niet voor niets wordt het je vaak aangeboden wanneer je in een restaurant om de rekening vraagt.

Naast Jalón zijn Llíber, Alcalalí en Parcent de meest aantrekkelijke authentieke Moorse dorpen van de Vall de Pop, die zich op een kwartiertje rijden van de kust bevindt. Elk plaatsje heeft zijn eigen unieke producten die gemaakt worden met ingrediënten van het omliggende platteland zoals wijn, olijfolie, honing en likeuren.

Wanneer je wegrijdt van de kust verandert het landschap plotseling naar bergachtig en prachtig groenWanneer je de vallei uitrijdt verandert het landschap met druivenranken in gaarden vol sinaasappel- en citroenbomen, waarvan de vruchten googst worden in oktober en april. Het is een genot om hier te wandelen of een rit te maken met de auto of de fiets.

Eigenlijk is Gata de Gorgos een doorrijdorp waar je normaal niet te veel aandacht aan besteedt. Toch is het leuk om hier je auto even aan de kant te zetten, en de winkeltjes binnen te gaan waar ze allerhande handelswaar van palm, espartogras en rotan verkopen. Er zit altijd wel iets bij wat je als souvenir mee naar huis kunt nemen.

In het dorp wonen en werken ook twee gitaarbouwers. Voor een gitarist is het dus bijna een must om hun ateliers te bezoeken en de ambachtslieden aan het werk te zien.

Bij Guitarrasbros kocht Amy Winehouse een gitaar waarop ze een deel van haar CD "Back to Black" componeerde. Het andere atelier is van Joan Cashimira.

Ook in de Vall de la Rectoría in het achterland van de kustplaatsen Javea en Denia liggen schilderachtige dorpen. Sagra, Pego en Pedreguer werden nog niet opgemerkt door het massa toerisme en zijn daardoor nog heerlijk authentiek.

Het is heel leuk om in Gata de Gorgos de winkeltjes binnen te gaan waar ze allerhande handelswaar van palm, espartogras en rotan verkopenDe bewoners moeten het hebben van de citrusvruchten in hun vallei, die er dankzij deze gaarden zelfs tijdens de heetste zomer mooi frisgroen uit blijft zien. De mensen zijn er relaxed en super gastvrij en hechten aan hun tradities.

Het maakt feitelijk niet uit waar je verblijft aan de Costa Blanca, in het achterland valt altijd wel iets moois te ontdekken en te beleven.

Trek de prachtige natuur in en geniet van de kleine dorpen die her en der te vinden zijn. Bezoek er een lokale markt, stap binnen in een bar en hef het glas met een plaatselijke bewoner.

Ervaar de tradities en cultuur die hier nog steeds een onderdeel zijn van het dagelijkse Spaanse leven. Als je dit eenmaal hebt geproefd zal je er zeker nog eens terug willen keren!

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zondag, 16 december 2018
Hasta Pronto © 2011 - 2016