Cortijo Juan Salvador, twee authentieke vakantiehuizen in de groene heuvels van de Montes de Málaga, Andalusie

Twee sfeervolle authentieke vakantiehuizen in de groene heuvels van het natuurpark Montes de Málaga

Net buiten het piepkleine dorpje Olias, op zo'n dertig kilometer van Malaga, bezoeken we Cortijo Juan Salvador, een meer dan tweehonderd jaar oude wijnmakerij bestaande uit twee authentieke sfeervolle vakantiehuizen, die verborgen liggen tussen de prachtige groene heuvels van het natuurpark Montes de Málaga. Kleine borden wijzen ons de weg over een bochtige landweg, waar we de Cortijo al van ver zien liggen. Wat een fantastische plek!

 

 

 

 

Op het landgoed van zes hectare met amandel-, olijf- en fruitbomen worden we hartelijk verwelkomd door Rosa, David, hun twee kinderen en Riny en haar man Pedro. Na jarenlang in Nederland gewoond en gewerkt te hebben, volgde deze Spaans-Nederlandse familie hun hart en keerde terug naar hun roots in Andalusië. Na een uitgebreide kennismaking worden we meegenomen naar de tuin op de terrassen van de boerderij. We beleven de rust en de sfeer die hier heersen, en genieten van het uitzicht in deze geweldig mooie omgeving. Overal groeien en bloeien wilde bloemen, er is een groenten- en kruidentuin en heel veel fruitbomen. Wanneer de lente begint is het hier een pallet van uitbundige kleuren die Riny plukt en samenbundelt om er de ruimtes in de huizen mee op te fleuren. Op het onderste terras ligt het dompelbad, een aangename plek om je tijdens de warmste dagen van de zomer in het water te laten glijden om even af te koelen. Een paar ligstoelen zorgen ervoor dat je na het bad lekker weg kunt dromen onder de Spaanse zon.
Cortijo Juan Salvador 1Via een laan met oude dennenbomen komen we bij de ingang van de Cortijo. Hier stap je binnen op de patio van het vakantiehuis El Almendro. Het stenen terras, de grote poort uit de zeventiende eeuw en de mooie veranda geven het een authentieke sfeer. Ik droom even weg, en zie me hier al helemaal zitten aan een lange, mooi gedekte tafel, goed gezelschap, kaarslicht, en heerlijk eten met een goed glas wijn. De dikke witgekalkte stenen muren, die voor verkoeling zorgen in de zomer en een aangename warmte in de winter, de kleine ramen en de prachtige originele elementen van het huis stralen honderden jaren geschiedenis uit. Dit is het oudste gedeelte van de boerderij, en met de grootste zorg door de eigenaren zelf gerestaureerd. Alle ruimtes zijn met veel smaak en oog voor detail ingericht, en stralen warmte en gezelligheid uit. Het huis heeft een grote woonkamer met open haard, drie romantische slaapkamers met bedden die opgemaakt zijn met bedlinnen van biologisch katoen en een badkamer met bad, waar eveneens badlakens van biologisch katoen klaarliggen voor de gasten. Om een lekkere maaltijd te bereiden bezit het huis een volledig ingerichte landelijke keuken met oven, vaatwasser, koelkast en alle keukengerei. 

Cortijo Juan Salvador 2

Via de patio, een poort en een stenen trap komen we bij La Higuera, het tweede vakantiehuis van de boerderij dat de familie verhuurt, en dat nieuw gebouwd is op de oude fundamenten van de Cortijo. Net als in El Almendro voel je je bij binnenkomst onmiddellijk thuis. Ook hier zijn veel originele bouwmaterialen uit Andalusië gebruikt om de ruimtes een authentieke sfeer mee te geven. We ontdekken balken aan de plafonds, terracotta vloeren, oude houten deuren, en enkele kleine stenen trapjes die je in veel Spaanse huizen ziet. De woonkamer met open keuken, de kleine salon met televisie en muziekinstallatie, waar eventueel ook nog een extra bed geplaatst kan worden, de drie slaapkamers en twee badkamers geven het geheel, met een mix van antieke Spaanse en Nederlandse meubels, een rustieke uitstraling. Alles ziet er perfect uit! Vanuit de woonkamer heb je toegang tot een groot half overdekt terras waar je met een geweldig uitzicht kunt genieten van de mediterrane zon.

Cortijo Juan Salvador 3Na deze uitgebreide rondleiding wacht ons nóg een aangename verrassing. We worden door de hele familie uitgenodigd in het huis van Pedro en Riny, waar een prachtig gedekte tafel, vol met veldboeketten op ons staat te wachten. David, hun zoon en chefkok zal voor ons koken. Voor hem is eten een heel belangrijk onderdeel van het verzorgen van de gasten. Koken, en alles wat erbij hoort, is zijn passie, hij raakt er niet over uitgepraat. Hij vertelt ons honderduit over de ins en outs van de Andalusische keuken, de fantastische authentieke gerechten die hij bereidt met biologische producten en eetbare bloemen die hier in de omgeving te vinden zijn. Hier horen natuurlijk lekkere streekwijnen bij.

Cortijo Juan Salvador 4 Het liefst wil hij zijn enthousiasme voor het koken delen. Daarom vindt hij het heerlijk om voor de gasten van de Cortijo een ontbijt, lunch of diner te verzorgen, maar het is ook mogelijk een compleet arrangement samen te stellen voor mensen die geïnteresseerd zijn in kookcursussen op de boerderij. De gerechten die ons ondertussen voorgeschoteld worden smaken fantastisch en zien er met de eetbare decoraties van bloemen ook nog eens oogstrelend uit. We genieten met volle teugen van het eten en de leuke gesprekken. Wat een gastvrijheid!! Komt mijn droom van eerder op de dag toch nog uit! 

Cortijo Juan Salvador 5

Cortijo Juan Salvador is een mooie exclusieve oase van rust en harmonie in het hart van Montes de Málaga. Hier kan je ontspannen en genieten van de prachtige omgeving, maar Rosa, David, Riny en Pedro willen jullie ook heel graag laten meegenieten van de unieke cultuur en de mooiste plekjes van deze streek. Een heerlijke shiatsu massage, het bijwonen van een authentieke flamenco voorstelling, het bezoeken van een plaatselijke bodega...eigenlijk is alles mogelijk. Als je je wensen kenbaar maakt, zullen de gastheren er alles aan doen die voor je te regelen om je zo een onvergetelijke vakantie op hun Cortijo te laten beleven. 

Kenmerken Cortijo Juan Salvador 

Arrangementen Cortijo Juan Salvador 

Hasta Pronto © 2011 - 2016