Andalusie, de meeste zonneschijn van Europa!

De regio Andalusië in het zuiden van Spanje heeft dorpen met smalle kronkelende straatjes met witgekalkte huizen, gezellige pleinen en bloemrijke balkons

Andalusie ligt in het zuiden van Spanje en is met zijn acht provincies Jaén, Córdoba, Granada, Almeria, Malaga, Cádiz, Sevilla en Huelva een van de grootste regio's van het land. De hoofdstad van Andalusie is Sevilla. De orginele inwoners van Sevilla spreken Spaans met een erg afwijkend accent, dat zelfs voor de Spanjaarden buiten Andalusie niet verstaanbaar is.

Sevilla is bekend als de geboortestad van de flamenco en om zijn vele historische gebouwen waarvan er verschillende geplaatst zijn op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Het is het beste de stad te voet te ontdekken. De smalle kronkelende straatjes met witgekalkte huizen, gezellige pleinen, verborgen patio's en bloemrijke balkons van de voormalige Joodse wijk Santa Cruz leiden je naar tal van bezienswaardigheden. De wijk is bovendien op loopafstand van de belangrijkste monumenten. Natuurlijk heeft Sevilla ook mooie winkels en gezellige terrassen waar je af en toe even kunt uitrusten van alle indrukken die de stad brengt. Eten doe je in een van de vele tapasbars. Wandel van bar tot bar, en proef overal iets, zo heb je op het eind een heerlijke en gevarieerde maaltijd gegeten. De beste tijd om de stad te bezoeken is het voorjaar, wanneer de sinaasappelbloesem open gaat en deze een heerlijke geur verspreidt, of in late najaar. Tijdens de zomermaanden stijgt het kwik tot aan de 40 graden, en ligt het gewone leven 's middags vaak stil vanwege de warmte.

Het klimaat in Andalusie is één van de warmste in Europa. Een gematigd Middellandse Zee klimaat zorgt voor droge, hete zomers en milde winters. Af en toe valt er een flinke bui. De regio heeft de meeste zonneschijn van Europa! De hitte zorgt voor een traag tempo van leven, iets wat door de eeuwen heen nauwelijks veranderd is.

Veel mensen kennen Andalusie van de kleine witgekalkte dorpen en de steden Cordoba met zijn historisch centrum met de Mezquita, Sevilla met de kathedraal en het Alcazar, en Granada met het Alhambra. Maar er is zóveel meer te beleven.

De regio is heel erg afwisselend qua landschap. Je hebt er zandstranden en rustige baaitjes, de Sierra Nevada met de hoogste bergtoppen van het Spaanse vasteland, bosrijke gebieden, moerassen in het Parque Nacional de Doñana,de rotsformaties van Torcal de Antequera, en bij Tabernas in Almeria, de enige woestijn in Europa. Dit dorre landschap wordt door filmproducenten gebruikt voor het maken van westerns. De verscheidenheid aan natuur zorgt er voor dat er een groot aantal verschillende zoogdieren, vogels en reptielen leven en er ontzettend veel bijzondere plantensoorten groeien. Andalusie herbergt vier natuurparken en twee nationale parken. In het Parque Nacional de Doñana in de provincies Huelva, Sevilla en Cádiz leven grote aantallen verschillende trekvogels die het park in winter of zomer bezoeken. Vaste bewoners van dit park zijn de Spaanse keizerarend en de lynx, een zeldzame katachtige.

Naast de prachtige natuur heeft Andalusie diverse smaken om van te proeven. Zo vind je er de sherry of sherrywijnen van Jerez en Montilla, de pescaíto frito, gefrituurde visjes van Cadiz, de Jámon Ibérico en Pata Negra. Deze ham wordt gemaakt van een speciaal ras zwarte varkens uit Trevelez en Jabugo. Andalusie is met zijn acht provincies Jaén, Córdoba, Granada, Almeria, Malaga, Cádiz, Sevilla en Huelva een van de grootste regio's van SpanjeOok de olijfolie en typische gerechten zoals Gazpacho, een koude tomatensoep, en tal van stoofpotten en eenpansgerechten met kip, varkensvlees, bonen, aardappelen en groenten zijn niet te versmaden, en zeker het proberen waard.

In de steden en dorpen worden net zoals honderden jaren terug, traditionele feesten gevierd. Meestal zijn dit religieuze feesten, zoals de Romerias of bedevaarten en de Semana Santa tijdens de paasweek. Maar er is ook de Feria de Abril in Sevilla, een feest van muziek, dans, eten en drinken. Mannen en vrouwen halen voor deze dagen hun beste kostuums en jurken uit de kast en paraderen over de kermis op een paard of in een rijtuig. In Andalusie wordt elke gelegenheid aangegrepen om gezellig samen te zijn, en er op zijn mooist uit te zien. Het is een regio van passie en folklore, een streek waar iedere gast welkom is en vrolijk binnengehaald wordt, en waar je je zeker niet hoeft te vervelen. Er is voor ieder wat wils!!

Hasta Pronto © 2011 - 2016