Alodia, sfeervol dorpshotel in het pittoreske Alquezar, Huesca, Aragon

Sfeervol ingericht hotel in het pittoreske dorpje Alquézar

Voor we aankomen in Alquézar zijn we al heel wat keren gestopt om foto's te maken. Het pittoreske dorpje is gebouwd op een heuvel met rondom grillige rotsformaties van het ravijn van de Río Vero. Het is echt een fotogenieke plek. De huizen zijn gemaakt van hout, steen en leem, en gaan bijna helemaal op in het landschap. Omdat je met de auto het dorpje niet mag binnenrijden, parkeren we hem aan de rand. We wandelen op het gemak de oude dorpskern binnen om ons hotel te zoeken, en wanen ons in de smalle steile straatjes terug in de middeleeuwen.

 

 

 

 

Nadat we aan een bewoner de weg naar Casa Alodia gevraagd hebben komen we uit op een plein met veel restaurants en barretjes. Het dorpshotel is hier op nog geen twee minuten lopen vandaan. Vanaf de terrassen heb je een mooi uitzicht op het Colegiata de Santa María, een van oorsprong Benedictijns klooster uit de 13e eeuw. We hebben een afspraak met Jose Luis, de beheerder van Hotel Casa Alodia, een familiebedrijf waar ook zijn vrouw en twee dochters in meewerken. Hij staat ons al op te wachten aan de voordeur. Het dorpshotel is gevestigd in een traditioneel Aragonees gebouw, met een stenen facade en houten balkons. We worden vriendelijk verwelkomt, en vol trots neemt hij ons mee naar binnen. We stappen over de drempel direct binnen in de gemeenschappelijke ruimte. Normaal wordt het ontbijt op de kamer geserveerd, maar in de winter, als het houtkacheltje brandt kan de gast ook hier eten. Ik voel me al helemaal thuis. De grijze vloeren gecombineerd met steen en hout, de witte plafonds en wanden, en de tot in de details uitgekozen accessoires geven alles een heel gezellige moderne landelijke sfeer. Jose Luis merkt op dat dit alles het werk is van zijn vrouw. Het is haar passie ruimtes in te richten. Dat is zeker te zien aan het schitterende resultaat.

Alodia 1

Het kleine dorpshotel heeft vier kamers waarvan twee, de Encina en de Juncal, met een balkon met uitzicht op het kasteel en de omliggende heuvels. Terwijl Jose Luis ons mee naar boven neemt om de kamers te laten zien kijken we onze ogen uit. In elk hoekje staat wel iets verrassends opgesteld. Op de liftdeur ontdekken we een tekening van een koffer en een tas met details van echte stoffen en kaartjes. Langs de trap een bak vol met rietstengels en keien uit de Rio Vero en kleine bloemetjes ertussen. Het zijn kleinigheden, maar het maakt alles heel speciaal. We bekijken eerst de kamers met balkon. We proeven in elke ruimte dezelfde sfeer, huiselijk en warm. Alles is werkelijk tot in de puntjes verzorgd. Het zijn ook hier weer de details die het zo leuk maken. De verschillende lijstjes aan de wand achter het bed, mooie spiegels, een aparte lampenvoet, de badkamers die zijn afgewerkt met kleine rivierkeitjes, een fijn kralengordijn als afscheiding, linten met gekleurde steentjes langs de wand, of de grijze balken aan het plafond.  De balkons met elk een paar stoeltjes en een bistrotafeltje zijn ideale plekken om heerlijk te genieten van een ontbijt in de vroege ochtendzon. Kamer Encina heeft beneden een gezellige zithoek en een draaitrap met boven op de verdieping een romantische slaapkamer. Juncal daarintegen heeft de slaapkamer beneden, maar een badkamer die de hele bovenverdieping beslaat.

Alodia 2

De twee andere kamers zien er ook perfect uit. Ook hier zien we de prachtige grijze vloeren en het gebruik van luxe stoffen. Aan het hoofdeinde van een van de bedden staan oude franse deuren, bij het andere bed een prachtige fotocollage. Aan de wanden een paar linten met schelpjes, en een leuke mix van meubels. Dit hotel is een juweeltje, het zou zo uit een tijdschrift kunnen komen. Nadat we de kamers bekeken hebben wil eigenaar Jose Luis ons graag nog iets meer vertellen over de mooie omgeving van Casa Alodia. Alquezar ligt in het Parque Cultural de Rio Vero. In dit gebied kan je prachtig wandelen. Vanuit het dorp vertrekken er verschillende eenvoudige routes. Via stevige loopbruggen langs de rotswanden van de Barranco de la Fuente loop je bovenlangs de rivier. Als je iets sportiever bent kan je afdalen in de kloof van Villacantal. Ook is er een mountainbike route langs de mooiste plekjes in de Somontanostreek. Op deze manier leer je de mensen, hun tradities en de gevarieerde landschappen kennen. In Alquezar zelf is er een etnologisch museum waar je ervaart hoe de mensen vroeger leefden in dit deel van de Rio Vero.

Alodia 3

Liefhebbers van wijn en gastronomie kunnen hun hart ophalen tijdens het ontdekken van de wijnroute. Terwijl je Middeleeuwse dorpjes bezoekt ontdek je bodega's waar je kan proeven van de mooie wijnen uit de regio. Voor de fijnproevers onder de gasten zorgt Casa Alodia op aanvraag voor een proeverij van kazen en worstsoorten uit de streek. Dit gaat natuurlijk samen met een goede fles Somontanowijn. De familie zal je graag helpen bij het adviseren en samenstellen van uitstapjes tijdens je verblijf, zodat je een unieke vakantie beleeft in hun romantische hotel!!!

Kenmerken Alodia

Hasta Pronto © 2011 - 2016