Hotel Cresol, modern ingericht stadshotel in het middeleeuwse Calaceite, Teruel, Aragon

Modern ingericht hotel in het middeleeuwse Calaceite  een stadje in de authentieke Matarraña streek

De Matarraña is een bergachtige streek in de provincie Teruel, die is vernoemd naar de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. In het landschap, dat doorkruist wordt door onverharde paden en dat vol staat met amandel- olijf- en wijngaarden zie je nog steeds herders met hun vee door de heuvels dwalen...net zoals dat honderden jaren geleden al gebeurde. Ook zijn er veel middeleeuwse stadjes te bewonderen zoals bijvoorbeeld Calaceite, waar we op zoek zijn naar een klein, modern ingericht hotel.

 

 

 
In een van de smalle straatjes aan de rand van het oude centrum ligt het modern ingerichte stadshotel Cresol, dat gebouwd werd bovenop een achttiende-eeuwse olijfmolen. Het verblijf heeft zes comfortabele kamers die ieder een individuele inrichting hebben. Tijdens de restauratie is er een mooi evenwicht ontstaan tussen het rustieke karakter van het gebouw en de eigentijdse elementen, om een verblijf voor de gast zo aangenaam mogelijk te maken. Terwijl we via een breed stenen gewelf de hal van het hotel binnenlopen, komt eigenaar Jose ons al tegemoet om ons te verwelkomen.

Hotel Cresol 1

Wat ons direct opvalt is het gebruiksvoorwerp uit de collectie van de oude olijfmolen dat midden in de hal geplaatst is. Er is een mooie tafel van gemaakt waarop het gastenboek ligt. Net naast de ingang bevindt zich een gezellige en geriefelijke zithoek. Op de achtergrond hangt een modern kunstwerk in zwart/wit. De ruimte heeft een prachtige vloer die gemaakt is van allemaal kleine keitjes in lichte en donkere kleuren. Wanneer we door de hal meer naar achteren lopen, komen we uit in de ontbijtruimte anex bibliotheek. Hier wordt iedere morgen een heerlijk vers ontbijt geserveerd met verschillende tortillas, verse jus, worst- en kaassoorten en heerlijke verse broodjes. Voor de open haard staat een lekkere bank waarin je op je gemak een boek kunt lezen en wat muziek kunt luisteren.

Hotel Cresol 2
Dan neemt Jose ons mee naar boven om de kamers te laten zien. Via een lange trap komen we op de eerste verdieping waar zich aan weerskanten van een kleine hal de vier slaapvertrekken en een ruime suite bevinden. De ruimtes zien er gezellig en mooi verzorgd uit. Allemaal hebben ze een andere inrichting die bestaat uit een mix van moderne meubels, met hier en daar een antieke toevoeging of accessoire. Naast de met mooi bedlinnen opgemaakte comfortabele bedden is er op elke kamer ook een kleine zithoek, en een badkamer ensuite. Er blijkt op de bovenste verdieping van het hotel onder het schuine dak nóg een suite te zijn. Het vertrek heeft een modern design in zwart, wit en grijstinten dat prachtig combineert met de licht gekleurde grove stenen muren en het authentieke plafond. Bed, zithoek, douche en toilet zijn allemaal geïntegreerd in deze ene ruimte. Het bed staat bij een groot raam dat uitzicht geeft op de bergen van Beceite.Hotel Cresol 3

Samen lopen we weer terug naar beneden, en dalen af in het gewelf van het stadshotel waar de oude olijfpers staat. Hier is plaats gemaakt voor een kleine bodega. Het is een ruimte waar je 's avonds onder het genot van een goed glas wijn een gesprek kan voeren met de andere gasten die in het modern ingerichte hotel verblijven. Ook hier zien we oude landbouwwerktuigen die jaren terug nog gebruikt werden om de olijven te oogsten en het land te bewerken.

Hotel Cresol 4
Na de rondleiding van Jose willen we graag nog iets meer weten over de omgeving. Hij vertelt ons dat de verschillende stadjes die deel uit maken van de streek Matarraña eigenlijk allemaal wel iets bijzonders hebben, omdat het er vaak nog authentiek en onbedorven is. Toch zijn volgens hem Valderrobres, Calaceite, la Fresneda en Ráfales het mooist. Zij hebben namelijk ieder een grote cultuurhistorische waarde vanwege hun monumentale centrum. Daarnaast is er buiten deze stadjes in de natuur ook nog genoeg te ondernemen. De streek is bergachtig en prachtig groen, en biedt veel mogelijkheden voor wandelaars, mountainbikers, rotsklimmers en vogelaars. De Via Verde de la Val de Zafan, een oude spoorweg die vroeger het plaatsje Tortosa en de Ebrovallei met Aragón verbonden, of de Via Verde de Ojos Negros, een route waarbij je onderweg ook nog de kans hebt vale gieren te spotten zijn daar goede voorbeelden van. Natuur en cultuur gaan hier dus prima samen. Het mooi verzorgde, en modern ingerichte stadshotel is een prima uitvalsbasis om dit authentieke en ongerepte stukje Spanje te verkennen!!

Kenmerken Hotel Cresol

Hasta Pronto © 2011 - 2016