Kies het type vakantiehuis in Asturie

Asturie, met een onbedorven kustlijn, een prachtige natuur en traditionele cider

Asturie is een altijd groene authentieke regio aan de ruige kust van Noord-Spanje

Aan de ruige kust van Noord-Spanje ligt de regio Asturië met de historische plaats Oviedo als hoofdstad. Het is een streek met een onbedorven kustlijn, kleine zandstranden, verborgen grotten en spectaculaire kliffen. In het binnenland vind je, dankzij het milde en vochtige zeeklimaat, temperaturen die in de zomer en winter aangenaam zijn. Door de vele regen is het landschap altijd prachtig groen. Er zijn schitterende wandelmogelijkheden in de Picos de Europa met bergweiden vol met bloemen en kristalheldere rivieren, en in diverse natuurparken en gebieden waar de ecosystemen beschermd worden door de UNESCO, de zogenaamde Reservas de la Biosfera. Maar ook van een tochtje langs boomgaarden vol met appels , kleine dorpen en middeleeuwse kapelletjes kan een mens enorm genieten. Meng jezelf onder de gastvrije locale bewoners, en drink een glas traditionele cider of eet een pintxos. Het kan allemaal in Asturie. In de streek spreken de bewoners hun eigen Romaanse taal, het Asturiano of Bable, die bestaat uit verschillende dialecten. Maar je kunt er natuurlijk ook terecht met het Castellano, de traditionele Spaanse spraak.

De levendige universiteitsstad Oviedo mag je zeker niet overslaan. Het is een stad vol historisch erfgoed, waaronder de kathedraal, waar graven liggen van Asturische koningen, en de kerk Santa Maria del Narranco, één van de mooie voorbeelden van pre romaanse kunst die vermeld wordt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een wandeling door oude de stad brengt je via straten en pleinen langs diverse paleizen, kapelletjes en kerken uit verschillende tijden. Ook het Museum van schone kunsten en het Archeologisch museum zijn een bezoek waard. Ben je na alle bezichtigingen moe geworden van het rondwandelen, strijk dan eens neer op een bankje in één van de mooie groene parken van de stad, of rust uit op een van de terrasjes in de Calle Gascona, dé straat met Asturische traditie waar je terecht kunt voor een lekkere maaltijd en een goed glas authentieke cider.

In Asturie eet je stevige eenpasgerechten vergezeld van een verfrissende cider of een goed glas rode wijnAltijd waren de Asturiërs al een volkje van boeren en vissers. Je komt er in de heuvels en op kronkelende landweggetjes nog herders tegen met een kudde schapen of geiten. Door al dat grazende vee worden er door de mensen van de melk veel mengkazen vervaardigd. Ook wordt er vaak nog thuis geslacht, en van dit vlees worden dan de lekkerste worsten en hammen gemaakt. In de streek is er een kaas- en ciderroute uitgestippeld, die je laat kennismaken met enkele van deze eeuwenoude tradities. Verder eet je hier everzwijn en hert, wilde zalm en forel en andere vis en schaaldieren zoals de zee-egel. Om de authentieke culinaire specialiteiten zoals cider, kastanjes, stevige eenpansgerechten (fabada) en heerlijke desserts te behouden worden er elk jaar speciale feesten en wedstrijden georganiseerd.

Voor wie vakantie wil vieren in het authentieke Spanje met een werkelijk schitterend groene natuur en een rijke historie, en daarbij ook nog eens wil proeven van (h)eerlijke streekmaaltijden, is Asturië je op het lijf geschreven.

Hasta Pronto © 2011 - 2016