Kies het type vakantiehuis in Cantabrie

Cantabrie, een van de meest ongerepte groene regio's van Spanje

De regio Cantabrië ligt in het noorden van Spanje aan de Cantabrische Zee en behoort tot een van de meest ongerepte groene regio's van Spanje

De regio Cantabrië ligt in het noorden van Spanje aan de Cantabrische Zee en behoort tot een van de meest ongerepte groene regio's van Spanje. De nog bijna authentieke streek met kleine bergdorpjes en pittoreske vissershavens, is nog nauwelijks aangetast door het massatoerisme. Zo zie je er bijvoorbeeld nog steeds de rondtrekkende herder, en boeren die hun weide maaien met de zeis en later alles opladen op een kar met paard ervoor. Hij grenst in het oosten aan Baskenland, in het westen aan Asturië, en in het zuiden aan Castilië en Leon. De streek heeft veel grasland waarop vee graast, daarom worden er veel melkproducten zoals kaas en boter geproduceerd.
Cantabrië heeft een heerlijk mild, maar vochtig klimaat met temperaturen tussen de 13 graden in de winter, tot 23 graden in de zomer. Het regent er, in vergelijking met de andere streken van Spanje veel, maar daar krijg je dan ook een schitterende natuur voor terug.

De hoofdstad is Santander, een drukke havenstad met “El Sardinero” het mooiste en schoonste strand van het land. In deze stad woont ongeveer dertig procent van de Cantabrische bevolking. Echt veel historische gebouwen zijn er in het centrum helaas niet meer te vinden, omdat bij een grote brand in het jaar 1941 bijna alles werd verwoest. De stad is nadien opnieuw opgebouwd. De Kathedraal is bijvoorbeeld in Gotische stijl gerestaureerd maar bezit nog wel een crypte uit de 12e eeuw. De stad strekt zich uit langs de kust naar het schiereilandje la Magdalena, waar het zomerpaleis van Alfonso XIII gevestigd is. In de maanden juli en augustus wordt er in Santander elk jaar een belangrijk theater- en muziekfestival gehouden.

Net als de regio is ook de gastronomie erg authentiek. Mensen die in de bergen wonen maken vaak nog zelf hun kaas die gefermenteerd worden in grotten, en bakken iedere dag hun eigen brood. Dit bergland met z'n groene weiden brengt heerlijke zuivelproducten voort, die geproduceerd worden in kleine familiebedrijfjes. Aan de kust zijn de gerechten gebaseerd op vis en zeevruchten. Cantabrië staat vooral bekend om zijn verse en ingeblikte ansjovisspecialiteiten, maar de meest typische gerechten komen toch wel uit de bergkeuken. Hier worden nog heerlijke stevige eenpansgerechten gemaakt met kikkererwten, bonen, aardappelen, groenten, vlees, spek en worstsoorten in één grote stoofpot, of recepten met zuiglam. Het beste eet je deze maaltijden in een rustieke herberg in een of ander klein boerendorpje. De authentieke streek met kleine bergdorpen en pittoreske vissershavens is nog nauwelijks aangetast door het massatoerismeDaar staat meestal de huisvrouw achter het fornuis, en die weet precies hoe het gerecht klaargemaakt moet worden, omdat de recepten vaak van moeder op dochter worden doorgegeven. Een lekker toetje is de quesada pasiega, een soort vlaai gemaakt van verse kaas gemengd met eieren, suiker, boter, meel en citroen.

Als liefhebber van natuur ben je in de regio Cantabrië helemaal op je plaats. Je vindt er namelijk het grootste nationale park van Spanje, de Picos de Europa, met steile en kale pieken tot wel 2600 meter hoog, prachtige valleien en diepe grotten. Een fantastisch gebied om te wandelen, bergsporten te beoefenen of vogels te spotten in hun habitat. In de afgelegen gebieden leven vaak ook nog bruine beren en wolven. Aan de kust ligt het beschermde natuurgebied Parque Natural Oyambre met een zeer gevarieerd landschap van rivieren, stranden, kliffen, valleien, bergen en bossen met daardoor een uniek flora en fauna.

Hasta Pronto © 2011 - 2016