Kies het type vakantiehuis in Castilie & León

Castilie & León, regio met rijke historie

Castilie en Leon ten noordwesten van Madrid is met zijn negen provincies de grootste regio van Spanje

Ten noordwesten van Madrid ligt Castilië en León. De regio bestaat uit negen provincies, en is daarmee de grootste van Spanje. Het uitgestrekte gebied heeft veel beschermde natuurgebieden, zoals de Picos de Europa, mooie monumenten en heerlijk eten. Wanneer je rondrijdt in de streek ontdek je kilometers van bijna ongerepte natuur met bossen van kurkeiken, wijngaarden, maar ook grote graanvelden, want de grootste hoeveelheid graan die in Spanje wordt verbouwd komt hier vandaan. De grote centrale vlakte, die van oost naar west doorsneden wordt door de rivier Duero, én de omringende bergen, zorgen voor een landklimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers. Boven de 2000 meter ligt er in de bergen zelfs het hele jaar door sneeuw. In deze regio spreekt men naar eigen zeggen het zuiverste Spaans van Spanje. Belangrijke historische routes, zoals de Camino de Santiago en de Via de la Plata doorkruisen de streek. De Zilverroute werd ooit aangelegd door de Romeinen tussen Sevilla en Gijón om zo het zilver dat in de Siërra de Gata gewonnen werd makkelijker te kunnen vervoeren. Later is deze route belangrijk geworden voor het verplaatsen van schaapskuddes van het zuiden naar het noorden van het land.

De hoofdstad Valladolid ligt in het gebied “Ribera del Duero”, één van de grootste wijnstreken van Europa, waar exclusieve rode wijnen en rosé van topkwaliteit worden gemaakt. Aangezien de plaats een aantal jaren de hoofdstad van Spanje is geweest, heeft de stad veel paleizen en indrukwekkende regeringsgebouwen. In het centrum vind je de oudste Plaza Mayor van Spanje. Er is een gezellige overdekte winkelpassage in art-decostijl uit 1885, de Iglesia San Pablo, het Convento San Fransico, het Koninklijk paleis en het Palacio de Santa Cruz. Niet ver van de universiteit, aan de Calle Colón, staat het huis van Christoffel Columbus. De van oorsprong Italiaanse ontdekkingsreiziger stierf hier in 1506 onder erbarmelijke omstandigheden toen hij slechts vijfenvijftig jaar oud was. In het huis is nu een klein museum in gevestigd.

Als je Spaans wilt leren ben je in Salamanca aan het juiste adres. De prachtige renaissancestad bezit de oudste universiteit van het land. Mensen uit de hele wereld komen hier naartoe om de taal te leren. Dat word je gewaar als je door de stad loopt en de vele boekenwinkels met studieboeken tegenkomt. De meeste monumenten vind je in het gezellige centrum, dat je omdat het niet te groot is, gemakkelijk te voet kunt verkennen. De Plaza Mayor met z'n vele terrassen en winkeltjes, het Convento de las Dueñas, de kathedraal en de universiteit moet je zeker bezoeken.

Ook Segovia mag je niet overslaan, want het Romeinse aquaduct met z'n 163 bogen, is een van de juweeltjes van de Spaanse historische architectuur. Het is gebouwd rond 50 jaar voor Christus en samen met de Kathedraal en het Alcázar hét symbool van de stad. Vlakbij Segovia ligt Ávila, de hoogst gelegen provinciehoofdstad van Spanje. Wie van lekker eten houdt kan in Castilie en Leon zijn hart ophalenHet stadje is helemaal ingesloten door een perfect bewaard gebleven middeleeuwse muur met 88 torens, die naar men zegt door zo'n 2000 man in slechts negen jaar is neergezet! Het is tevens de bedevaartplaats van Santa Theresia, één van de grootste hervormers uit de katholieke geschiedenis.

Alle drie voorafgaande steden komen voor op de Werelderfgoedlijst.

Wie van lekker eten houdt kan in deze regio zijn hart ophalen. Typische streekgerechten zijn goed gevulde stoofpotjes met spek, varkens-en rundvlees en heel veel groenten, gegrilde lamsbout, bloedworst, worsten van het Iberisch varken of gegrild speenvarken. De gerechten worden veelal gecombineerd met linzen of bonen, en zijn ronduit verrukkelijk! Ook zoetigheden ontbreken in Castilié en Leon niet. Het bekendste gebakje uit de streek is de Mantecada de Astorga, een verfijnd botergebakje dat wordt gemaakt van reuzel, meel, suiker, een beetje kaneel en heel veel eieren.

Hasta Pronto © 2011 - 2016