Kies het type vakantiehuis in Catalonie

Catalonie, een apart stukje Spanje

Catalonië heeft een sterke persoonlijkheid. De mentaliteit van de mensen, de bouwstijl en de cultuur, alles is hier anders dan in de rest van Spanje

Catalonie ligt aan de Middellandse Zee in het noord-oosten van Spanje. De streek bestaat uit de provincies Lleida, Girona, Tarragona en Barcelona, en grenst in het zuiden aan de Comunidad Valencia, in het westen aan Aragon en in het noorden aan Frankrijk en Andorra. Aan de lange kustlijn die de regio bezit zijn de stranden van de Costa Brava en de Costa Daurada wel de bekendste.

Dankzij het gematigde mediterrane klimaat heeft de streek warme zomers en zachte winters. In de meer dan drieduizend meter hoge Catalaanse Pyreneeën heerst er echter een bergklimaat. Dit maakt dat de regio ook prima geschikt is voor een wintersportvakantie.

De hoofdstad Barcelona is een fantastische bestemming voor een stedentrip. Het is een stad om dagenlang rond te dwalen omdat er zoveel te zien en te beleven valt. Als je voor je trip een leuke route uitstippelt kan je in een paar dagen al heel veel van deze bruisende metropool ontdekken. Barcelona is onverdeeld in verschillende wijken, die elk een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de stad. Hierin zijn de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden. Naast de wereldberoemde modernistische werken van Gaudí, die je natuurlijk gezien moet hebben, vind je er kerken en basilieken in verschillende bouwstijlen en de interessante musea van Picasso en Miró. Je kunt er wandelen door prachtige parken, een theater bezoeken, of van bar naar bar slenteren om te proeven van de lekkerste Catalaanse tapas met een glaasje cava uit de streek. Wie van winkelen houdt doet dat in de prachtige luxe winkels langs de Passeig de Gracia, of gaat voor de dagelijkse inkopen naar de kleurrijke overdekte lokale markt “De Boquerïa” op de Rambla, een van de gezellige uitgaansbuurten die je tijdens je verblijf in Barcelona zeker niet mag overslaan! Maar er zijn natuurlijk nog veel meer steden in Catalonië die een bezoekje waard zijn, zoals het Romeinse Tarragona, de stad Figueres waar het museum van Dalí staat, en het gezellige Girona met z'n kleurige huizen.

Catalonië heeft een sterke persoonlijkheid. De mentaliteit van de mensen, de bouwstijl en de cultuur...alles is hier anders dan in de rest van het land. De streek ziet zichzelf eigenlijk het liefst zelfstandig in het grote Spanje. De bewoners van de regio spreken Catalaans, een taal die in 1976 officieel werd erkend, en hebben zelfs een eigen dans, de Sardana, een magische rondedans die begeleid wordt door typische instrumenten, en die hoogstwaarschijnlijk stamt uit het Griekse tijdperk.

Voor de liefhebbers van cultuur en natuur is Catalonië de aangewezen plek voor een vakantie. In het berglandschap liggen enorm veel middeleeuwse bouwwerken verborgen, van schitterende Romaanse kerkjes en kloosters zoals dat van Montserrat, Poblet en Santa Creus tot prachtige kleine authentieke dorpjes, waar het soms lijkt of de tijd stil is blijven staan. Het binnenland is erg afwisselend en heeft een prachtige natuur. Zo kan je er je hart ophalen in het vulkaangebied Garrotxa, in de Monts de Catalunya, of het Parque Natural d'Aigëstortes in de Pyreneeën, dat tevens een prachtig wandelgebied is met veel korte- en lange afstandswandelpaden zoals de GR-11. De Ebro-Delta ten zuiden van Barcelona is na het Parque Doñana in Andalusië, het grootste waterrijke gebied van Spanje. De delta is van internationaal belang vanwege de vele plantensoorten en de omvangrijke fauna, die vooral uit vogels bestaat.

Catalonië is ook nog eens een van de belangrijkste regio’s in Spanje waar wijn wordt gemaakt. De wijngaarden van de Penedès bevinden zich op nog geen uur rijden ten zuiden van de hoofdstad. Er komen veel verschillende wijnen uit het gebied, van heerlijke mousserende cava’s tot droge rode- en witte- en zoete dessertwijnen. In de negentiende eeuw was Penedès een van de eerste gebieden die begon met het produceren van massawijnen, en tegenwoordig is het een van de meest vernieuwde en gevarieerde wijngebieden van Spanje.

Je kan de regio natuurlijk niet bezoeken zonder te proeven van alle lekkere streekgerechten. De keuken is al eeuwenlang gebaseerd op seizoens-ingrediënten; verse producten van het land, specerijen, vis, vlees en groenten met olijfolie. De meest typische gerechten zijn de “Pan con tomate” en de Calcotada. Jaarlijks komen honderduizenden mensen naar de streek om deze laatste delicatesse te proeven. De lenteuien of calcots worden na gegrild te zijn gepeld, geserveerd op een dakpan en gegeten met een scherpe saus “de salbitxada”. Catalonië is een van de belangrijkste regio’s in Spanje waar wijn wordt gemaakt. De wijngaarden van de Penedès bevinden zich op nog geen uur rijden van BarcelonaVerder kan je er genieten van heerlijke rijst- en noedelgerechten, visschotels, stoofpotten met vlees en paddestoelen, garnalen en niet te vergeten verfijnde schotels met de zwarte- en witte truffel. Als afsluiter is er voor elke Catalaan altijd een lekkere zoetigheid van bijvoorbeeld roomkaas met fruit, peren in de rode wijn of het allerbekendste toetje de Crema Catalana. Deze verse room wordt bestrooid met een laagje suiker, en daarna met een ijzertje verhit.

Catalonië blijkt dus een ideale vakantiebestemming, er is voor iedereen wel wat te beleven. Een kust met goudgele stranden, een binnenland met een schitterende gevarieerde natuur en cultuurhistorisch erfgoed, wijngebieden en de hoge bergtoppen van de Pyreneeën waar je heerlijk kunt wandelen, of genieten van een winterse skivakantie. Vervelen zul je je in ieder geval niet!

Hasta Pronto © 2011 - 2016