Kies het type vakantiehuis in Galicie

Galicie, groene regio met sterke Keltische roots

Galicië is een heuvelachtige streek met een uniek karakter die bekend is door het bedevaartsoord Santiago de Compostella

In het uiterste noord-westen van Spanje ligt Galicië, een heuvelachtige streek met een uniek karakter, die bij de meeste mensen bekend is door het bedevaartsoord Santiago de Compostella. Deze plaats is tevens de hoofdstad van de regio. Galicië grenst in het oosten aan Asturië en Castilië en Leon, en in het zuiden aan Portugal. Het is een prachtig groene, nog bijna ongerepte streek met een lange rotsachtige kustlijn met inhammen, zandstranden, hoge kliffen en baaien met schilderachtige vissersdorpen. In het binnenland vind je kleine pittoreske dorpjes met eeuwenoude graanschuren, wijngaarden, landschappen waardoor kristalheldere rivieren stromen, watervallen en bossen van eiken, eucalyptus- en pijnbomen die je uitnodigen voor een heerlijke wandeling. Galicië zit barstensvol adembenemende nationale parken, beschermde zones voor vogels en biosfeer reservaten. Stuk voor stuk pareltjes die je als liefhebber van de natuur absoluut niet mag missen.

Door de authentieke bouwstijl en Galicische folklore, zoals bijvoorbeeld de Keltische muziek die gemaakt wordt op het karakteristieke muziekinstrument de Gaita, zou je soms denken dat je in plaats van in Spanje, in Ierland beland bent. De Kelten waren namelijk het eerste volk dat hun sporen in Galicië naliet. Door de oude mythes over heksen en feeën die her en der nog steeds verteld worden, wordt deze mysterieuze culturele erfenis levendig gehouden. 

Het klimaat van Galicië is gematigd, in de winter komt de temperatuur normaal niet onder de 5 graden, en 's zomers is het zo'n 20 graden. In het winterseizoen regent het behoorlijk, wat dan weer tot gevolg heeft dat je in deze noordelijke regio altijd kunt genieten van een prachtig groen landschap.

Hoofdstad Santiago de Compostela, die is uitgeroepen tot nationaal monument en ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is al eeuwenlang de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago. Jaarlijks komen tienduizenden pelgrims hier, om na hun barre voet- of fietstocht de kathedraal te bezoeken, en de bijbehorende rituelen uit te voeren om de reis te beëindigen. Buitenom de kathedraal zijn er in het centrum met z'n smalle straten nog prachtige historische gebouwen, musea en pleinen te bezichtigen. Wat wij zelf ook erg leuk vonden was de Mercado de Abastos. Op deze authentieke markt, die al bestaat sinds 1873 vind je vooral Galicische producten die rechtstreeks van de bakkers, (vee)boeren en vissers aan handelaren verkocht worden. Het is een erg kleurrijke en levendige plek!

De Galicische keuken bestaat uit pure en simpele gerechten die vaak op smaak worden gebracht met een goede olijfolie, look en paprikapoeder. Bijna alle van de in Spanje gevangen vis komt uit Galicië, dus is het vanzelfsprekend dat je aan de kust vis, schelp- of schaaldieren eet. Niet te versmaden zijn de Pulpo Gallego, mosselen, oesters, St. Jacobsschelpen of een Caldeirada, een typische visschotel met aardappelen, ui en laurierblad. De Galicische keuken bestaat uit pure, simpele gerechten die vaak op smaak worden gebracht met een goede olijfolie, look en paprikapoederIn het binnenland eet men vooral vlees. De koeien grazen dagelijks op de groene bergweiden, dus het smaakt heerlijk en is lekker mals. Tijdens de koudere dagen maken de huisvrouwen stevige soepen en stoofschotels met bonen, groenten, chorizoworst en varkens- of rundsvlees. Bij al deze maaltijden hoort natuurlijk een mooie wijn, en die worden er in Galicië zeker ook gemaakt. Tot de beste behoren de Albariño, Ribeiro en Valdeorras Monterrei. Als digestief nemen de mensen hier een aguardiente de orujo, een geflambeerde kruidenlikeur met flink wat alcohol. 

Galicië is dé streek voor mensen die niet bang zijn voor een buitje regen, niet van te warm weer houden, maar toch willen genieten van zon, zee en strand. In deze regio kan je de eeuwenoude Keltische cultuur beleven, en al wandelend of fietsend de prachtig groene natuur ontdekken.

Hasta Pronto © 2011 - 2016