Doñano

Eind 19e eeuw verlaat Jesus Millares, een jongen van 14 jaar zijn geboortegrond in Galicië, en vertrekt naar Cuba op zoek naar rijkdom en geluk. Jaren later keert hij terug met zijn fortuin en koopt een stuk land om er een groot huis op te bouwen. Zo krijgt hij aanzien bij zijn dorpsgenoten, en daarom noemen ze hem “Don Jesús”. Slechts één keer per jaar reist hij vanuit Cuba naar Galicië om daar zijn verblijf te bezoeken, waardoor hij al snel de bijnaam “Don Año” meekrijgt. Sindsdien staat het huis bekend als Casa Doñano...en die naam heeft het nog altijd! 

Als we over het tuinpad naar de voordeur lopen, gaat deze al open. Eigenaresse Maria Rosa komt op ons afgelopen en stelt zich aan ons voor. Samen lopen we de prachtige ruime hal in, het middelpunt van het huis, vanwaar alle vertrekken op de begane grond links en rechts te bereiken zijn. Overal zijn leuke doorkijkjes. We beginnen bij een salon met een open haard, waar het heerlijk warm is tijdens de koudere winterdagen, en lopen door naar de zitkamer, een perfecte plaats om muziek te luisteren of te genieten van een drankje na het avondeten. 

In het najaar worden het ontbijt en het avondeten geserveerd in de Cuadra del Sol, een gezellige ruimte waar op dagen met zonneschijn, 's morgens de zon als eerste binnenkomt. De salons met ruwe stenen muren en antieke houten balken zien er stuk voor stuk heel erg gezellig uit, en zijn tot in de details verzorgd. Mooie meubels in warme kleuren met elk een verhaal, veel boeken en accessoires uit verschillende delen van de wereld sieren het geheel. Je voelt je hier welkom en onmiddellijk thuis. 

Terwijl we via de achterzijde van het huis de tuin inlopen vertelt Maria Rosa dat ze na veel jaren heen en weer gereisd te hebben tussen Spanje en Venezuela gekozen heeft voor dit rustige leven in Casa Doñano in Vilela. Toen ze de geschiedenis van het huis hoorde, en toch wel enige gelijkenis zag tussen het leven van Jesus en het hare, was ze meteen verkocht. Voor haar is het een droom die werkelijkheid is geworden.

De tuin is werkelijk fantastisch. Een enorm mooi verzorgd grasveld met prachtige hagen van hortensia's, rozen, lavendel, klimplanten en hier en daar bovenop kleine stenen muurtjes bloeiende geraniums in potten. Het is een genot om hier in een van de gemakkelijke stoelen te luieren, of te wandelen en te genieten van al het moois om je heen. En wat een rust, je hoort alleen de vogeltjes fluiten. In de tuin is nog een klein gebouw waarin een restaurant gevestigd is, en waar tijdens de zomermaanden het ontbijt en of avondeten opgediend wordt. De restaurantruimte is heel knus ingericht met de zonnige kleuren blauw en geel. Daar wordt je al direct vrolijk van! Ervoor ligt een ruim terras waardoor je ook nog eens heerlijk buiten kunt eten.

Maria Rosa neemt ons weer mee naar binnen en via een houten trap in de hal lopen we naar boven om de kamers te bekijken. Op de eerste verdieping zijn er zeven, en een verdieping hoger bevindt zich de suite. De ruime vertrekken hebben allemaal een eigen naam die verwijst naar de oprichter van het huis en naar Venezuela, dat jaren het thuisland was van Maria Rosa. We ontdekken in elke ruimte een mix van kleuren, mooie meubels, luxe stoffen en prachtige accessoires. Ook de badkamers zien er stuk voor stuk heel verzorgd en keurig uit. Op de begane grond is er nog een prachtige kamer voor mindervalide gasten.

Zoals alle eigenaren is Maria Rosa heel enthousiast over haar omgeving. Omdat we nu toch in de buurt zijn moeten we het Playa de las Catedrales zeker eens met onze eigen ogen bewonderen. Dit zandstrand, met zijn ruige kliffen, en de door de golven van de Atlantische oceaan uitgesleten bogen is namelijk uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Europa. Er is een wandelpad dat je langs de rotsachtige kust leidt, maar ook op het strand zelf is het prachtig wanneer het eb is, en je onder de bogen door kunt wandelen. Ze rent direct om een getijdentabel en verzekert ons dat we binnen een paar uur van dit spektakel kunnen genieten. Maar eerst kunnen we dan nog even Ribadeo bezoeken voor een paar mooie wandelingen door de stad en de haven, of een boottocht maken op de Ria de Eo.

Vanuit dit prachtige hotel, dat tevens aan de noordelijke route ligt van de Camino de Santiago is er dus genoeg te ondernemen. De gastvrouw zal alles uit de kast halen om je een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Het is een plek waar rust, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor iedere gast op nummer één staan!!

Kenmerken Doñano

Website: Casa Doñano 

Hasta Pronto © 2011 - 2016