Kies het type vakantiehuis in La Rioja      

La Rioja, regio van de kwaliteitswijnen

La Rioja is de kleinste regio van Spanje en ligt in het noorden van het land. Bij ons is de streek vooral bekend om zijn kwaliteitswijnen

La Rioja met de hoofdstad Logroño is de kleinste regio van Spanje, en ligt in het noorden van het land. Hij grenst aan Navarra, Baskenland, Aragon en Castilië en Leon. La Rioja is bij ons vooral bekend om zijn kwaliteitswijnen. Zeker vijfhonderd wijnhuizen liggen verscholen tussen de uitgestrekte wijnvelden. Veel van hen zijn te bezoeken om wijn te proeven, maar je kunt ook te paard, te voet op of de fiets door de wijngaarden van La Rioja trekken. Eind september vindt in Logroño het feest van San Mateo, het oogstfestival plaats.
De regio kent een mild klimaat, met een zomertemperatuur van gemiddeld 25 graden en in de winter 14 graden. Er valt bijna nooit meer dan 40 mm regen.

Logroño is een leuke stad met tal van historische monumenten en pleinen. In de oude binnenstad ligt la Plaza del Mercado, erg gezellig door de winkeltjes, restaurants en bars, en waar je vanaf de terrassen zicht hebt op de kathedraal Santa María de la Redonda. Verder zijn de Calle Laurel of San Juan straatjes die bij de bewoners van Logroño zeker bekend zijn. Alle bars serveren er de beste tapasspecialiteiten samen met een heerlijk glas Rioja wijn! Voor wie op de culturele toer wil gaan bevindt zich op de Plaza de San Augustín het Museo de la Rioja, dat zijn bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis van de streek door middel van schilderijen en beeldhouwwerken uit de 12e tot 19e eeuw.

De regio is sterk verbonden met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze is erg aan te bevelen voor de bezoeker die de geschiedenis, kunst en cultuur van La Rioja wil leren kennen en ondergaan. Op deze tocht loop je door schitterende landschappen, kom je langs prachtige kloosters, monumenten en door authentiek dorpjes waar je de oorspronkelijke bewoners ontmoet die je alles over de streek kunnen vertellen. Het is een must om de kloosters van Suso en Yuso in San Millán de la Cogolla, die geplaatst zijn op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, te bezoeken. Hier werden ooit de eerste woorden in het Spaans geschreven.

La Rioja is tevens een paradijs voor wie van lekker eten houdt. De keuken is gebaseerd op natuurlijke producten uit de streek zoals artisjokken, champignons, rode pepers, asperges, aardappelen en peulvruchten. Omdat er veel weilanden zijn waar het vee kan grazen, heeft Rioja een prima kwaliteit (bloed)worst, vlees en kazen. De meest typische gerechten zijn een stoofpot van aardappelen met chorizo, gemarineerde patrijs, knoflooksoep, verschillende gerechten met lamsvlees, geroosterde rode paprika en varkensvlees gegrild op wijnranken. Als toetjes zijn er marsepein, peren in de rode wijn en amandelgebak.

Na de cultuur, het eten en de Rioja wijn, moet je zeker ook de natuur ontdekken. De streek heeft mediterrane bossen, hoge bergen, diepe kloven en de rivier de Ebro die door het landschap stroomt. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is sterk aan te bevelen wanneer je de geschiedenis, kunst en cultuur van de regio wilt leren kennenSla vooral de natuurparken Sotos del Ebro in Alfaro, Sierra de Cebollera in het zuiden en de Biosfeerreservaten van de valleien van de rivieren de Leza, Jubera, Cidacos en Alhama niet over. Dit zijn prachtige leefgebieden van roofvogels, en in het bijzonder de vale gier. La Rioja is een kleine regio, maar heeft de reiziger veel te bieden. Het is een fantastisch gebied voor een bezoek aan een bodega en het proeven van een goede wijn. En voor een mooie lange wandeling over de Camino de Santiago of een fietstocht met picknick in de prachtige omgeving van de verschillende natuurparken, waar het mogelijk is verschillende roofvogels, waaronder de vale gier, te spotten in hun eigen habitat.

Misschien houdt je meer van cultuur en geschiedenis en wil je je terugwanen in de tijd met een bezichtiging van een van de vele kastelen en kloosters. Een oud dorpje bezoeken waar de tijd stil is blijven staan, en waar je na al deze bezigheden vooral wilt genieten van de heerlijke maaltijden die de streek rijk is. Dan ben je in La Rioja aan het goede adres!

Hasta Pronto © 2011 - 2016